Határon túli nemzeti tánc - őszi turnéra indul az Ifjú Szivek Táncszínház

Ifjú Szivek Táncszínház

Mozgalmas lesz szeptember második fele az Ifjú Szivek Táncszínház tagjainak. Újra nyugat-szlovákiai turnéra indulnak a 2017-ben bemutatott Határon túli nemzeti tánc műsorukkal. Több mint tíz alkalommal lépnek színpadra a következő bő hétben.

Az darab alcíme, Hetvenhét verbunk a végekről, sokatmondó. Az előadás nemzeti táncainkat, a csárdást és a verbunkot dolgozza fel az alkotótól már megszokott, egyedi felfogásban.

A bécsi udvarral folytatott hosszas tárgyalás eredményeként a pozsonyi országgyűlés 1715: VIII. cikkelye emelte törvényerőre az állandó közös hadsereg felállítását. A rendek e törvény elfogadásával szentesítették az idegen haderő jelenlétét, s hozzájárultak ahhoz, hogy megnövekedjék a bécsi udvar érdekeit szolgáló ezredek száma. A Verbung Kommandók működése, de különösen a szabad toborzás, óriási szerepet játszott a verbunk fogalmának népszerűsítésében, a verbuválás emlékeit idéző hagyomány kialakulásában, valamint egy új egységes táncstílus elterjedésében Közép-Európában.

Az előadás célja a verbunkos tánc hagyományainak bemutatása és megőrzése, mely egy egységes kulturális értéket képvisel Európában. A műsor Felvidék, Kárpátalja, Partium és Erdély területein gyűjtött archív filmfelvételek alapján nyújt hiteles képet az egykori verbunkos hagyományokról. Az előadás 60 perce alatt nyomonkísérhetjük, hogyan épült be az új stílusú tánc az egyes nemzeti kultúrák régi stílusú táncai közé és milyen formákban folklorizálódott a csárdás a verbunk és a népies műdal Közép-Európa területén. Mindez Hégli Dusan koreográfiájával és rendezésében.

 

 

A tánckar:

Galbičková Katarína, Gálik Klaudia, Gyenes Barbara, Gyűrösi Anna, Makó Tamara, Marsal Margaréta, Sebő Veronika, Oláh Eszter, Varsányi Ágnes, Varsányi Zsófi, Vermes Anna
Baranyai Viktor, Botló Ákos, Botló Gergely, Brusznyai Erik, Domján Máté, Gálik Gábor, Lantos András

A zenekar:

Hegedűs Máté, Király Miklós, Hegedűs Gergely, Király Tamás, Kuti Sándor

 

A turné állomásai:

 

szeptember 21., 11:00, SZŐGYÉN
szeptember 21., 19:00, BART
szeptember 22., 17:00, PÁRKÁNY
szeptember 23., 15:00, PALÁST
szeptember 24., 10:00, SZENC
szeptember 25., 10:00, EGYHÁZGELLE
szeptember 26., 10:30, TALLÓS
szeptember 26., 19:00, TALLÓS
szeptember 27., 11:00, SOMORJA
szeptember 27., 19:00 SOMORJA
szeptember 28., 10:00, JÓKA
szeptember 28., 18:30, JÓKA

EZ, ATEMPO.sk