Eldőlt, kik nyerték 2018-ban a Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekversenyt - Végeredmény

Sikeresen lezajlott a harmadik alkalommal megrendezésre került Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny. A szervező Szlovákiai Civil Becsületrend helyszínül ezúttal is az érsekújvári kultúrházat választotta, ahol bemutatkozott a közel 70 jelentkező.

Három nap alatt a zsűri és a közönség sok-sok színvonalas előadást hallhatott három műfajban: opera, operett és musical. A döntőben a budapesti Duna Szimfonikus zenekar csatlakozott az előadókhoz.

 

Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny

 

A végső döntést a neves szakmai zsűri hozta meg, melyben helyet kapott Szinetár Miklós Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színházi, opera-, tévé- és filmrendező, Kertesi Ingrid Liszt Ferenc-díjas, Érdemes - és kiváló művész, a Magyar Állami Operaház magánénekese, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Katona Ágnes zenetanár, Nemzetközi Duna Filharmónia Kulturális Platform elnök, CENTROPE-díjas (Bécs), Kürthy András operarendező, Ruzitska József-díjas (Kolozsvár), Az opera értéke (Iasi) díj kitüntetettje, a Magyar Állami Operaház volt műsorigazgatója, a Virginia Zeani Fesztivál (Marosvásárhely) rendezője, Iván Ildikó a Magyar Állami Operaház szólistája, a Nyugat-magyarországi Egyetem professzora, a bonni opera szólistája, valamint Dunajszky Géza zeneszakos tanár, karnagy, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának alapítótagja és volt szervező titkára.

 

A zsűri

 

A zsűri elnöke Klein Ottokár operaénekes volt, aki Érsekújvár polgármestereként a Házy Erzsébet Tehetségkutató Énekverseny védnöke is.

A verseny ötletgazdája és főszervezője Klemen Terézia, a Szlovákiai Civil Becsületrend alapító elnöke, szintén a zsűri tagja volt, aki a döntő után elárulta, hogy

a megmérettetésnek lesz folytatása, így jövőre is lesz lehetőség újabb énekeseknek a bemutatkozásra.

Hozzátette, „Idén is sok-sok kitűnő előadót hallhattunk, de nem mindegyik kategória teljesítménye volt a zsűri számára megfelelő színvonalú. Ezért sem adtunk ki két kategóriában első díjat, hogy a verseny nívója továbbra is megmaradjon.”

 

És akkor a végeredmények:

Musical kategória

3. helyezés: Pap Dorottya Viktória (Magyarország)
2. helyezés: Dorota Tóthová (Csehország)
1. helyezés: a díjat a zsűri nem ítélte oda

Operett kategória

3. helyezés: Lévai Éva Enikő (Magyarország) és Fülöp Gergely Tímea (Románia)
2. helyezés: Farkas Tamás (Magyarország) és Józan Vivien (Magyarország)
1. helyezés: a díjat a zsűri nem ítélte oda

Opera kategória

3. helyezés: Mellenová Linda (Szlovákia) és Erndt-Sallerbec Vivien (Ausztria)
2. helyezés: Fülöp Gergely Tímea (Románia)
1. helyezés: Hajzušová Tatjána (Szlovákia)

A Polgármesteri különdíjat Szluka Lídia (Magyarország) kapta.

 

Gratulálunk a győzteseknek, helyezetteknek, versenyzőknek, zsűrinek és szervezőknek.

Találkozunk jövőre is :-)

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: novezamky.sk