A Kossuth-díjas zongoraművész egy spanyol városka iskolásainak adott meglepetéskoncertet

Bogányi Gergely zongoraművész, a róla elnevezett futurisztikus dizájnzongora megalkotója egy spanyol kisváros iskolájának ütött-kopott pianínóján játszva kápráztatta el a diákokból álló közönséget.

A többszörös díjnyertes, Kossuth-díjas Bogányi generációjának egyik legelismertebb zongoraművésze. A világ legfontosabb koncerttermeiben szerepel, mint a Carnegie Hall vagy épp a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium, de most, két nappal a teltházas Müpa-koncertje után a Colegio San Francisco de Asís iskola diákjainak játszott, ahova a leánya is jár. A zongoraművész szabadságát tölti lánya társaságaban a dél-spanyol üdülőhelyen, és meglepetésként felajánlotta, hogy egy ingyen koncertet ad az iskola diákjainak.

 

Bogányi Gergely és lánya

 

"Szegény kis pianínó majdnem szétesett Bogányi elsöprő erejű előadása közben, valószínűleg még soha senki nem játszott így rajta" - mondta a koncert egyik nézője az egy órás koncert után.

Bogányi Gergely a koncert előtt elmondta, hogy 24 éve, diákkora óta nem játszott pianínón. Viszont szívesen kilép a komfortzónájából, nem okoz neki gondot a világhírű deszkák és a 296 cm hosszú és 650 kilós, futurisztikus Bogányi-zongora helyett egy iskolai pianínón játszani, ha ez jó ügy érdekében történik. Annak idején példaképe, Liszt Ferenc is bármilyen hangszeren játszott, hogy zenéjét minél szélesebb közönség elé tudja vinni. Ez a zenélés lényege - mondja, és reméli hogy egyszer majd a róla elnevezett zongorán is játszhat a Costa del Sol-on.

 

 

Fantasztikus koncert volt, a főként iskolás gyerekekből álló közönség nagy része még soha nem hallott élőben klasszikus zenét. Az előadás során Liszt művei hangzottak el. A végén a hallgatóság és az iskola igazgatója szóhoz sem tudott jutni a feledhetetlen élmény okozta elragadtatástól.

 

Bogányi Gergely

 

A Virtuózok mentorának következő fellépése a Virtuózokkal december 30-án lesz a Müpában egy különleges koncerten, melyen először lépnek egy színpadra a műsor zsűritagjai, mentorai és legifjabb tehetségei: Miklósa Erika, Várdai István, Balázs János, Kesselyák Gergely, Molnár Levente operaénekes, Bogányi Gergely és Batta András, aki az est házigazdája lesz. A koncertre már minden jegy elkelt, hamarosan már a 2019. december 30-i Virtuózok évbúcsúztató koncertre is kaphatóak lesznek a jegyek.

ATEMPO.sk
Fotó: Virtuózok