Több mint másfélszáz jelentkező a budapesti Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaversenyre

Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaverseny

A világ 38 országából 157 fiatal csellóművész jelentkezett a szeptember 4. és 13. között Budapesten megrendezendő Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaversenyre - hangzott el a versenyt rendező Filharmónia Magyarország sajtótájékoztatóján.

Liszkay Mária versenytitkár emlékeztetett: a Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyek sorában utoljára 10 éve került sor a csellóra, ezért - mint a jelentkezők nagy száma is mutatja - itt volt az ideje egy újabb gordonkaversenynek.

Az elő- és középdöntőkre a Zeneakadémia Solti-termében, míg a döntőre és a gálakoncertre a nagyteremben kerül sor. A csellistáknak az első fordulóban szólóban, a másodikban zongorakísérettel, a döntőben pedig zenekari kísérettel kell eljátszaniuk a kiírásban meghirdetett kötelező, illetve választható műveket. A kötelező darabok között vannak Bach-, Ligeti-, Popper- és Kodály-kompozíciók, Brahms, Beethoven, Sosztakovics, Chopin vagy Debussy cselló-zongora szonátái, a döntőben pedig Dvorák, Schumann, Haydn D-dúr, Sosztakovics I. csellóversenye, valamint Csajkovszkij Változatok egy rokokó témára című darabja szerepel a választható művek listáján. Valamennyi forduló nyilvános.

Liszkay Mária elmondta: 18 magyar versenyző van, emellett nagyon sokan jelentkeztek Koreából, Japánból és Franciaországból. Várnak fiatalokat Venezuelából, Üzbegisztánból vagy Litvániából is. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem jelenik meg minden jelentkező, ezt idén kicsit "remélik" is, hogy ne legyen túl nagy nyomás a zsűrin az indulók nagy száma miatt.

A nemzetközi zsűri társelnökei Marta Casals Istomin, a legendás csellóművész, Pablo Casals özvegye, az Egyesült Államok zenei-kulturális életének elismert alakja, valamint Onczay Csaba Kossuth-díjas gordonkaművész, az 1973-as budapesti Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaverseny győztese. A zsűri további tagjai a német Julius Berger, az amerikai Emilio Colon, a francia Philippe Müller, valamint Fenyő László és Mérei Tamás. (Fenyő László 2004-ben a szintén Pablo Casalsról elnevezett rangos kronbergi nemzetközi csellóverseny győztese volt, míg Mérei Tamás ugyanabban az évben a budapesti Popper Dávid Nemzetközi Csellóverseny 3. díját szerezte meg.)

A verseny első három helyezettje 8 ezer, 6 ezer, illetve 4 ezer eurós pénzjutalomban részesül, emellett számos külföldi és magyar intézmény, fesztivál, koncertrendező ajánlott fel különdíjakat és szerződéseket - magyarázta Liszkay Mária.

A csellóversenyt nyitókoncert és gálakoncert foglalja keretbe a Zeneakadémia nagytermében: előbbin, szeptember 4-én a Kocsis Zoltán vezényelte Nemzeti Filharmonikusok Perényi Miklós gordonkaművészt látják vendégül, utóbbin, 13-án az MR Szimfonikusok lépnek fel Kovács János vezényletével és természetesen a díjazottakkal. A 12-i döntőben szintén az MR Szimfonikusok kísérik a versenyzőket.

A sajtótájékoztatón szó esett a Filharmónia Unikum elnevezésű új bérletéről is. Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország NKft. ügyvezető igazgatója elmondta: a lehető legszínesebb kínálatot igyekeztek összeállítani, amely átível műfajokon, helyszíneken és zenekarokon. A négy hangversenyből álló sorozat első alkalma a csellóverseny szeptember 4-i nyitókoncertje, második állomásaként az Orosz Nemzeti Zenekar érkezik Mihail Pletnyov karmesterrel és Baráti Kristóf hegedűművész vendégszereplésével az Erkel Színházba, majd két Mátyás-templombeli koncert zárja a sort a Westminster Katedrális kórusával, illetve a MÁV Szimfonikus Zenekarral és a Nemzeti Énekkarral.

Lakner Tamás zenepedagógus, egyetemi tanár a Filharmónia ifjúsági bérleteiről beszélt, melyek játékos, interaktív koncertjein évente több mint 250 ezer gyermek találkozhat a klasszikus zenével országszerte. A Filharmónia az új évadban négy, egyenként három alkalmas bérletet kínál: A muzsika világa és a Budapesti ifjúsági bérlet iskolai programokat foglal magába, míg a Mesélő muzsika és a Zene titkai alkalmaira az egész családot várják hétvégénként a Zeneakadémiára és az Urániába.

ATEMPO.sk / MTI