Felvidéken rendezik 2020-ban a Palóc Világtalálkozót

A Palóc Világtalálkozó összművészeti fesztivál, amely a palócság kultúrájának sokszínűségét hivatott bemutatni, a programokban megjelenik a népművészet, a képzőművészet, a fotó, a hagyományápolás, a kézművesség.

A 2013 óta szervezett eseménysorozatnak a Palóc Összefogás jegyében 2020-ban első alkalommal Felvidék ad majd otthont, méghozzá a 777. éves Ipolyszécsényke.

„Hiszen a Jó Palócok az anyaországon kívül is számos helyen élnek. Úgy érezzük, hogy ezzel a helyszínnel ismét erősíthetjük, hogy határoktól függetlenül összetartozunk.” - olvasható a fesztivál honlapján.

Ipolyszécsényke s Besztercebányai kerületben, a Nagykürtösi járásban fekszik. 1243-ban “terra Zelchan” néven említik először. 1332-ben a pápai tizedjegyzékben szerepel Szent Kozma és Damján tiszteletére szentelt temploma és István nevű papja. Kezdetben a Szécsénkey család birtoka, majd a mohácsi csata után Drégely, majd Litva várához tartozott. Később több nemesi család birtoka, a Baloghyaké, majd a 18. század végén a Lipthayaké. Utóbbiak építtették a ma is álló klasszicista kastélyt. A trianoni békeszerződésig Hont vármegye Ipolynyéki járásához tartozott. 1938 és 1944 között Magyarország része volt.

 

Ipolyszécsényke

 

A község Szent Kozma és Damján tiszteletére szentelt római katolikus temploma a 13. század végén épült. Mellette egykor gyógyvizű forrás tört fel, melyhez messze földről is elzarándokoltak. Mára a forrás vize elapadt. A templomot 1754-ben barokk stílusban építették át. A Lipthay-kastély a 19. század elején épült klasszicista stílusban. Egykor szép angolparkja volt. A plébánia épülete a 19. század elején készült klasszicista stílusban.

A fesztivál szervezéséhez a község mellett a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya is csatlakozik.

Az esemény keretében kerülnek átadásra a Szeder Fábián-díjak is, amelyet azon személyeknek, csoportnak, közösségnek ítélik oda, akiket a palóc kultúra-, hagyomány-, érték őrzésében a legjelentősebb képviselőnek tartanak. Többek közt Agócs Gergely, Pál István (dudás), Beke Beáta, Csáky Károly és Pósa Judit is átvehette már ezt az elismerést.

Az esemény programja fokozatosan alakul, amelyről olvasóinkat is tájékoztatjuk majd.

A VII. Palóc Világtalálkozóra tehát 2020. július 31-e és augusztus 2-a között kerül sor, ahová már most mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk