Felejthetetlen dalok a 70 éves Stevie Wondertől

Ma ünnepli 70. születésnapját Stevie Wonder többszörös Grammy-díjas és Oscar-díjas amerikai énekes, zongorista, zeneszerző.

Michiganben született 1950. május 13-án, majd röviddel születése után megvakult. Iskolai tanulmányait a Michigani Vakok Intézetében végezte, Detroitban.

 

 

Nyolcévesen már remekül zongorázott, majd jött a szájharmonika és a dob is. 1961-ben a detroiti Motown kiadóhoz szerződött. 1962-ben Little Stevie Wonder néven elkészítette első lemezfelvételét is.

 

 

Zenei világában jól megfért a soul, a funky és a pop, énekelte Bob Dylan és a Doors dalokat is.

 

 

Az 1980-as évek közepére számos platina és gyémántlemezt adott ki. Ezt az időszakát olyan slágerek fémjelezték, mint a Yester-Me, Yester-You, Yesterday, Superstition, a You Are The Sunshine Of My Life és a Duke Ellingtonnak ajánlott Sir Duke, a Paul McCartney társaságában előadott 1982-es Ebony And Ivory.

 

 

Legnagyobb sikere az I Just Called To Say I Love You lett, mely az 1984-ben megjelent A piros ruhás nő komédia betétdala volt. Az egyszerű, eddigi zenei világától elütő dal 12 országban vezette a listákat és megkapta érte az Oscar-díjat is.

 

https://www.youtube.com/watch?v=NiRj5m63oig

 

Szintén nagy siker volt a Part Time Lover mely egyszerre vezette a pop, az R&B és a dance-listát is.

 

 

Ma is a legsikeresebb és a legelismertebb zenészek közé tartozik. Világszerte 100 milliónál több lemeze kelt el, tucatnyi listavezető dala és két tucatnyi listalemeze volt.

 

Oscar-díj mellé 25 Grammy-díjat és életműdíjat is kapott, szóló zenész ennél több Grammyvel nem dicsekedhet és Frank Sinatra mellett ő az egyetlen, aki háromszor is elnyerte Az év albumának járó szobrocskát. 1989-ben bekerült a rock halhatatlanjai közé, átvehette a Polar-díjat és a Billboard életműdíját.

 

 

ATEMPO.sk