Balogh Máté különdíjat kapott a Central European String Quartet zeneszerzőversenyén

Balogh Máté különdíjat kapott a Central European String Quartet zeneszerzőversenyén

Kihirdették a Central European String Quartet (CESQ) II. Nemzetközi Zeneszerzőversenyének eredményét, Balogh Máté különdíjas lett.

A januárban meghirdetett zeneszerzőversenyre 53 pályamű érkezett 22 országból, többek között Argentínából, Dél-Koreából, Finnországból, Japánból és Kanadából.

Az első helyezett Andrea Vanzo, a második Federico Riva, a harmadik Guilherme Araujo de Almeida lett. Különdíjban Giorgio Francesco Dalla Villa, Balogh Máté, Kim Dzsunjong (June Young Kim) és John Senter részesült.

Az elbírálás anonim volt, a zsűri az elbíráláskor nem látta a szerzők neveit. A zsűriben részt vettek a CESQ tagjai (Miranda Liu, Soós Máté - hegedű; Máté Győző - brácsa; Szabó Judit - cselló), valamint a döntőben Tihanyi László Erkel- és Bartók-Pásztory díjas zeneszerző.

A pénzdíjak mellett az 1. díjas pályamű legalább három alkalommal hangzik majd el klasszikus művek mellett a CESQ előadásában 2020-ban vagy 2021-ben.

A CESQ Nemzetközi Zeneszerzőversenye 2018-ban azzal a céllal jött létre, hogy reflektorfénybe állítsa a mai zenét és az élő zeneszerzőket, így támogatva a vonósnégyes repertoárjának szélesítését. A Central European String Quartet ősszel többek között a Zeneakadémián is hallható lesz november 27-én egy Dvorak-esttel.

ATEMPO.sk / MTI