Elhunyt Ennio Morricone világhírű olasz zeneszerző

91 éves korában meghalt Ennio Morricone világhírű olasz zeneszerző - közölte családja az ANSA hírügynökséggel.

Ennio Morricone 1928. november 10-én Rómában született. A művész az egyik legtermékenyebb és legsikeresebb filmzeneszerző, több mint ötszáz filmes és televíziós produkciót jegyez, de emellett kamaradarabok, szimfonikus művek, operák és könnyűzenei dalok szerzője.

Huszonhét arany- és hét platinalemezzel büszkélkedhet, valamint Grammy-, Golden Globe-, BAFTA-, Arany Oroszlán- és Oscar-díjjal is jutalmazták hatvan éve tartó pályafutása során. Június elején Asztúria hercegnője-díjhal tüntették ki John Williams-el.

 

 

A római Santa Cecilia konzervatóriumban végezte zenei tanulmányait, és egyebek mellett trombitán tanult játszani. Először 1964-ben Sergio Leone hívta az Egy maréknyi dollárért című alkotásához, hogy néhány betétdalnak készítse el a hangszerelését. Munkájára hamar felfigyeltek, mert olyan hagyományostól eltérő hangszereket alkalmazott, mint amilyen a harmonika, a harang vagy az elektromos gitár. Sorra kapta a megbízásokat, s bár elsősorban westernfilm-zeneszerzőként jegyezték meg nevét, számos más műfajban is dolgozott a vígjátéktól a romantikus filmeken át a horrorokig.

 

 

Olyan legendás alkotások zenéi fűződnek a nevéhez egyebek mellett, mint a Volt egyszer egy Vadnyugat, A profi, Jó, a Rossz és a Csúf, A misszió és a Cinema Paradiso.

Rendszeresen komponált és vezényelt betétdalokat Quentin Tarantino filmjeihez. A Jó, a Rossz és a Csúf című filmhez szerzett zenéje a második helyen áll a valaha komponált legjobb filmzenék Top 200-as listáján.

 

https://www.youtube.com/watch?v=h1PfrmCGFnk

 

Koltai Lajos operatőrrel háromszor dolgozott együtt: Az óceánjáró zongorista legendája, a Maléna és végül a Sorstalanság című filmekben.

EZ, ATEMPO.sk