Szarka Tamás új művét, a Missa Missiót templomokban mutatják be

Templomokban, katolikus misékhez kapcsolódva mutatják be Szarka Tamás új szakrális művét. A Missa Missio című darab október 17-én hangzik el a budapesti Szent István-bazilikában, emellett számos vidéki városban és a Felvidéken is előadják.

"A mű megírásához a hit volt a legfontosabb kiindulópont. Ha ennek segítségével az emberek képesek egy kicsit mosolyogni, örülni, szeretni, akkor sokkal könnyebben élhetünk, nagyobb lesz a megbocsátás egymás és önmagunk felé" - mondta Szarka Tamás.

Mint kifejtette, a Missa Missiót egyrészt élő mise keretében tervezik bemutatni, hiszen a muzsika nagyon szigorúan követi a liturgiát, másrészt koncertszerűen, de mindig misével összekötve.

"Így a hívők és a nem hívők egyaránt ott tudnak lenni, természetesen a járványügyi előírásokat és korlátozásokat betartva. De ha esetleg úgy alakul, a virtuális térben is látható és hallható lesz az előadás, nem egy online koncertet adtunk az elmúlt hónapokban".

Az október 17-i koncerten a Szent István-bazilikában Szarka Tamás és zenekara mellett közreműködik a világhírű koloratúrszoprán énekesnő, Miklósa Erika, valamint a Magyar Állami Operaház gyermekkórusa.

 

 

A Missa Missiót turnén is előadják. A helyszínek között lesz október 11-én Mezőörs és Mosonmagyaróvár, novemberben a pozsonyi Koronázó templom (Szent Márton-dóm).

"Itt még soha nem játszottam. Tervezem, hogy a pozsonyi templomba elhívok egy ismert szlovák előadót, aki a magyar nyelvű előadásba ágyazva néhány szlovák nyelvű verset adna elő".

Szarka Tamás elmondta, hogy a Missa Missio a közeljövőben CD-n is megjelenik. A Missa Missio-koncertek ingyenesek, de előzetes regisztrációhoz kötöttek, az előadás létrejöttét az Emmi támogatta.

Kossuth-díjjal elismert Szarka Tamás csaknem négy évtizede áll a színpadon. Az 1983-ban indult Ghymessel 19 albumot készített, első önálló szerzői estje 2006-ban volt a Zeneakadémián. Számos színházi felkérésre készített zenét, egészestés darabot írt Máriáról, Benyovszky Móricről, Dózsa Györgyről, ő komponálta az Üvegtigris 2. című film zenéjét. Több mint háromezer koncertet adott a világ huszonnyolc országában, koncertezett Al Di Meolával, a Harlem Gospellel is.

ATEMPO.sk / MTI