Kulka János új filmjénk díszbemutatójával nyílt meg a Magyar Mozgókép Fesztivál

Kulka János új filmjénk díszbemutatójával nyílt meg a Magyar Mozgókép Fesztivál

Fazakas Péter A játszma című filmjének díszbemutatójával csütörtök este megnyílt a Magyar Mozgókép Fesztivál Veszprémben.

A rendezvénynek helyt adó Hangvillában tartott pohárköszöntőjében Can Togay, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program művészeti és kreatív főtanácsadója reményét fejezte ki, hogy a környéken otthonra lelő filmfesztivál hozzájárul a régió újrapozícionálásához.

Lukácsy György fesztiváligazgató hozzátette: négy nap mozi és filmünnep várja a közönséget vasárnapig Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

A seregszemle mintegy száz filmből álló felhozatala komoly reprezentációt mutat arról, hogy milyen termése van a mai kortárs magyar filmnek. A film nevel, tanít, ismeretet terjeszt, szórakoztat és befolyásol. Akár a nappaliba érkezik, akár jegyet váltunk rá, üzenetet közvetít. – mondta Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kulturáért felelős államtitkára.

Káel Csaba filmügyi kormánybiztos szerint a fesztivál ereje nem csak az előző évi filmtermés minőségében, hanem a vetítési helyszínekben is rejlik.

Azt mondta: a Nemzeti Filmintézet megalakulásakor kettős célt tűztek ki: minél jobb alkotások szülessenek, és azokat minél szélesebb körbe sikerüljön eljuttatni.

Utóbbi célt segíti a Magyar Mozgókép Fesztivál, amelynek felhozatalában a mintegy száz film azt mutatja, hogy erős az alkotókedv a magyar filmesekben - tette hozzá.

Úgy fogalmazott: London után jelenleg Budapest a második számú európai filmgyártó bázis, majd kitért arra is, hogy az ágazat 218 milliárd forintot termelt, valamint két szakmai Oscar-díjat is nyertek magyarországi, illetve itt dolgozó alkotók.

A díszbemutató előtt Juhász Anna irodalmár a színpadon beszélgetett Fazakas Péter rendezővel, valamint a főszereplők közül Hámori Gabriellával és Staub Viktóriával, akikhez később csatlakozott Köbli Norbert író és Kulka János színművész is.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Vasvári Tamás / MTI