Az online térbe költözött a Komáromi Jókai Színház

Több online projekten is dolgoznak a Komáromi Jókai Színház színészei a koronavírus-járvány miatt előállt helyzetben. Szlovákiai magyar és magyar költők, írók műveit rögzítik, befejezéséhez közeledik a kortárs szlovák szerzők műveinek felolvasó színházi változata és hamarosan online közvetített előadásokat is megtekinthet a közönség.

 

Varga Emese művészeti igazgató avatott be a részletekbe.

 

Az írók, költők művei videón oktatási segédeszközök is lesznek?

„Párhuzamosan indult több projekt. A Felvidéki Költők Társasága sorozatot még pályázattól függetlenül indítottuk. Egy oktatásügyi minisztériumi projekt keretében pedig klasszikus magyar és világirodalmi anyagokat dolgozunk fel. A felvételeket a gútai Event Crew cég készíti, mert folyamatosan zajlik a munka. Általában heti egy-két napot forgatunk, a további napokon az utómunka és a felkészülés zajlik” – tudatta a dramaturg.

 

A felolvasó színházi projektben mennyi előadás került rögzítésre?

„Hat előadás lesz összesen, négyet már láthatott a közönség. Martin Čičvák Profik háza című drámáját Matusek Attila, Michal Ditte Terra Granus című szövegét Olasz István, Silvester Lavrík Villa Lola és Csöndes ház című műveit Garajszki Margit készítette elő és rendezte. Az ötödiket Viliam Klimáček Virágzó fejszék című groteszk játékát Eszenyi Enikő rendezte, aki szerepel is a felolvasó színházi előadásban.

Ez a felvétel a közeljövőben kerül majd fel a színház facebook oldalára. A hatodik darab kiválasztása még folyamatban van.” – mondta el.

 

Hónapok óta nem volt közönség a nézőtéren. Gondolom, ezért tervezi a színház igazgatósága előadások online közvetítését. Mik várhatók és milyen feltételekkel?

„A navstevnik.online színházi portál ad majd teret a Komáromi Jókai Színház előadásainak április elejétől. Ez egy fizetős portál, ahol különböző szlovák színházak előadásai is megtekinthetők.

A mi színházunk kínálatában elsőként a Hamlet Matusek Attila rendezte előadása szerepel, amelyet a pozsonyi Színművészeti Egyetem öt magyar hallgatója játszik. A továbbiakban majd Az üvegcipő, a Napfoltok, a Prah és a Bolha a fülbe című előadásaink láthatóak majd” – sorolta Varga Emese.

Bárány János , ATEMPO.sk / jokai.sk