Csontváry Kosztka Tivadar és Mustó János festőművészek emlékházai készülnek szlovák-magyar együttműködésben

Csontváry Kosztka Tivadar és Mustó János festőművészek emlékházai nyílnak szlovák-magyar együttműködésben

Szlovák-magyar együttműködésben bővítik a turisztikai kínálatot a Losonc járásbeli Gácson (Halič) és Salgótarjánban, a szlovákiai községben és a Nógrád megyei városban kialakítják Csontváry Kosztka Tivadar és Mustó János felvidéki születésű festőművészek emlékházait is.

A projekt magában foglalja a festők életét és munkásságát bemutató interaktív kiállítások kialakítását, Gácson a Csontváry Kosztka Tivadar emlékház a fazekasság és kerámia történetének, és Csontváry gyógyszertárának is emléket állít. Csontváry 1884–1894 között élt Gácson, ahol több alkotás is született.

A nógrádi Lucfalván született Mustó János és több szlovákiai magyar festő művészetére épülő képzőművészeti tárlatnak és kiállításnak a megújuló Dornyay Turistaház ad majd otthont, a Salgótarján eresztvényi városrészében lévő épület szlovák fotóművészek, festők, fafaragók, népi iparművészek kiállításainak is helyszínéül szolgál majd.

Az emlékházak teret biztosítanak kreatív műhelyek, kulturális események szervezéséhez, és múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz.

A beruházásoktól a Novohrád-Nógrád Geoparki települések vonzóbbá válását, a látogatók számának növekedését várják.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: wikipédia