Online koncerttel emlékeznek Strieženec Horváth Rudolf koreográfusra

Online koncerttel emlékeznek Strieženec Horváth Rudolf koreográfusra

Egy évvel ezelőtt, 2020. június 6-án hunyt el Strieženec Horváth Rudolf néptánc koreográfus, újságíró.

A Csallóközi Táncegyüttes alapítójának emlékére június 5-én, szombaton 20.00 órától online emlékkoncertet ad a Kati Burns Ntett. A zenekar két tagjának édesapja/nagyapja volt Rudi bácsi. Visszatérnek Velencére a kertbe, hogy a maguk módján, vidáman, zenélve, régi történeteket felelevenítve ünnepeljék az életet, és emlékezzenek a sok közösen átélt pillanatra.

 

ITT NÉZD ONLINE

 

Másnap, június 6-án, vasárnap 15.00 órától pedig közös gyertyagyújtással emlékeznek meg szerettei Strieženec Horváth Rudolfról a pozsonypüspöki temetőben.

 

Kati Burns Ntett

 

Strieženec Horváth Rudolf 1930. szeptember 19-én, Pozsonypüspökin született. Dolgozott munkásként, tanítóként, művelődési intézeti igazgatóként, újságíróként.

A Csemadok megalakulása után a csehszlovákiai magyarok kulturális életének újraszervezésében jelentős szerepet játszott a pozsonypüspöki Csemadok-alapszervezet néptánccsoportjának vezetőjeként és koreográfusaként. 1954-ben megalapította Pozsonypüspökin a Felső-csallóközi Táncegyüttest, amely a Csemadok helyi szervezete keretében működött. A tánccsoport 1957-ben összeolvadt a somorjai néptánccsoporttal, és vezetésével Felső-csallóközi Népi Együttes néven szerepelt tovább. Az 1960-as területi átszervezés következtében a néptánccsoport Dunaszerdahelyre került, ahol a járási népművelési központ égisze alatt működött, és felvette a Csallóközi Dal- és Táncegyüttes nevet.

Strieženec Horváth Rudolf a hetvenes évek elején megvált a néptánccsoporttól, majd 1974-ben tért vissza a táncegyütteshez csoportvezetőként és koreográfusként, és 1984-ig állt a csoport élén. Koreográfusként többek között a Nyitrai Pedagógiai Főiskola Magyar Kara néptánccsoportjának és a pozsonyi Szőttes Néptáncegyüttesnek a munkáját segítette.

Előadója volt a Csemadok és a Népművelési Intézet által szervezett rendszeres tánccsoport-vezetői tanfolyamoknak. Tanácsadóként segítette a két intézmény munkáját, Takács Andrással együtt néptánc gyűjtéseket is folytatott. A Nyitrai Pedagógiai Főiskola Magyar Karának tánccsoportjával (Cigánytánc) és a Szőttessel (Üveges, lassú és friss) kétszer nyerte el Az év legjobb koreográfiája díjat. Vezetésével a Csallóközi Dal- és Táncegyüttes meghatározó szerepet töltött be a szlovákiai magyar néptáncmozgalomban, és több néptáncegyüttes (Istiglinc, Dunaág) megalakulását kezdeményezte.

Szakmai tevékenysége során neves néptánc pedagógusokat, koreográfusokat nevelt (Quittner János, Brandl Ferenc, Kraus Ágota).

2016. január 24-én átvehette a Csemadok Közművelődési Díját.

Roni, ATEMPO.sk