Venczel Vera életmű-kiállítás nyílt Mohorán

A két éve elhunyt Venczel Vera életmű-kiállítása látogatható Mohorán a Tolnay Klári Emlékházban.

Venczel Vera Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 2021. október 22-én, 75 évesen hunyt el. 2016-ban Mohorán Tolnay-díjat vehetett át a magyar színház- és filmművészetben nyújtott magasszínvonalú és odaadó munkásságáért.

A megnyitó rendezvényen díszvendége Czapp György, Venczel Vera özvegye, Ferenczy Noémi-díjas formatervező, alkalmazott grafikus; Grünwalsky Ferenc Kossuth-díjas rendező; Kocsa Erika, Szarvaskő polgármestere; Pápai Erika Jászai Mari-díjas színművész; Szorcsik Kriszta színművész; Siklós Endre író és Tóth Judit rendezőasszisztens.

Így kapta meg Venczel Vera az Egri csillagok női főszerepét

 

Venczel Vera

 

A meghívóban Blankó Miklós úgy fogalmazott:

"Az Isten hozta, őrnagy úrtól az Egri csillagokon át a Pillangóig, A néma leventétől a Száz év magányon át A vörös oroszlánig mintha egyetlen egy filmszalagra komponálható lenne Venczel Vera életműve. A művésznő jelmezeit, személyes tárgyait, kitüntetéseit megcsodálva olyan közel léphetünk lényéhez, hogy e filmszerűség valósággá, emberivé válik. Pont olyanná, amilyen ő volt: Venczel Verássá. Ebbe, a Tolnay Klári Emlékház-beli intim közegbe látogatnak el művész- és pályatársai 2023. október 4-én, és idézik meg a szakmának és a közönségnek egyaránt fájón hiányzó Venczel Verát."

A kiállítást Balla István, az emlékház vezetője rendezte, a tárlat létrehozását a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. A rendezvény fővédnöke Fesztaum Béla Jászai Mari-díjas színművész.

 

Venczel Vera

 

Venczel Vera főiskolásként már rendszeresen játszott a Vígszínházban, filmekben és a televízióban is. Mozifilmekkel vált országosan ismertté, mint a Kárpáthy Zoltán (1966), az Egri csillagok (1968), vagy az Isten hozta, őrnagy úr! (1969). Több mint száz filmben, tévéjátékban és sorozatban nyújtott kiemelkedő alakítást. 2008-ban a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett. Utoljára a Pesti Színházban lépett színpadra 2018 márciusában A félkegyelmű című előadásban.

A 2014-ben, Tolnay Klári születésének 100. évfordulóján alapított Tolnay Klári Művészeti-díjat 2016-ban Venczel Verának és Kubik Annának ítélte meg a kuratórium.

Égiekkel játszó, földi tünemény volt - Venczel Vera színművész emlékére

Az Egri csillagokban Cecey Évát alakító Venczel Vera Mohorán járt 2017-ben is, amikor ünnepi rendezvényt tartottak a film forgatásának 50. évfordulója alkalmából. Az emlékházban szervezett múltidéző beszélgetésen részt vett a Bornemissza Gergelyt megformáló Kovács István, Benkő Péter (Török Jancsi), Pécsi Ildikó, aki az az egyik várvédő nőt játszotta, valamint Kemenes Fanni jelmeztervező és Ordódy György rendező, Várkonyi Zoltán rendező akkori asszisztense.

 

Venczel Vera

 

ATEMPO.sk
Fotó: Fidelio, Tolnay Klári Emlékház, Fortepa (Bojár Sándor)