A zene pozitív hatásaira hívják fel a figyelmet

A zene pozitív hatásaira hívják fel a figyelmet

Az Alzheimer Világhónap alkalmából szeptember 21. és 30. között számos interaktív programmal hívja fel a figyelmet a Memória Melódia a zene pozitív hatásaira. A programsorozat az Erkel Ferenc által alapított Budapesti Filharmóniai Társaság, a Szentendrei Skanzen és az Alzheimer Cafék közös szervezésében valósul meg.

Világszerte egyre több ország csatlakozik az Alzheimer világhónap és a szeptember 21-ei Alzheimer Világnap rendezvényeihez, amelyek célja, hogy felhívják a figyelmet az Alzheimer-kórban szenvedőkre, a társadalmi összefogás szükségességére, a betegséggel élők körülményeinek a javítására.

Világszerte 50 millió ember él Alzheimer-kórral és más demenciával, Magyarországon csaknem 250 ezer érintettről tudunk, számuk rohamosan emelkedik szerte a világon. A betegség pillanatnyilag nem gyógyítható, de korai felismerés esetén lassítható a folyamat és enyhíthetők a tünetek.

A Memória Melódia programsorozat célja a figyelemfelhívás, amellyel segítenek jobban megismerni és megérteni a betegség stádiumait, lefolyását és a megelőzés módjait.

Az idén a zene gyógyító ereje kerül a rendezvény középpontjába, a zene örömforrás és bizonyítottan az egyik leghatékonyabb eszköze az emlékek felidézésének is.

Az Erkel Ferenc által alapított Budapesti Filharmóniai Társaság és a Magyar Zeneterápiás Egyesület közreműködésével számos koncerten, előadáson hallhat a közönség a legújabb kutatási eredményekről, interaktív módon ismerheti meg a zeneterápiás módszereket. A Budapesti Filharmóniai Társaság játékos formában, egy kvíz által ismerteti meg az Alzheimer-kór és a demencia főbb jeleit és hasznos tudnivalókat a témában.

ITT TALÁLHATÓ A KVÍZ

Szeptember 21-én szenior örömtánc flashmobot rendeznek Budapesten, a Hősök terén az Alzheimer Világnap alkalmából, így hívva fel a figyelmet a zene és a tánc pozitív hatásaira.

Szeptember 26-án, egésznapos programsorozattal készülnek a Szentendrei Skanzenben. Többek között Nyíri Nagy József, a Magyar Zeneterápiás Egyesület elnöke a Budapesti Filharmóniai Társaság vonósnégyesével tart zeneterápiás foglalkozást, valamint a társaság fúvósaiból alakult Wind+ Együttes ad koncertet, amelyen közreműködik Becze Szilvia műsorvezető. További szakmai előadásokkal, közösségi programokkal és interaktív foglalkozásokkal várják az érdeklődőket.

A programsorozat záróeseménye a szeptember 30-i Senior Gála, amelyen a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának nyugdíjas művészei lépnek színpadra. A koncerten Robert Schumann és Liszt Ferenc művei hangzanak el Medveczky Ádám vezényletével, az est házigazdája Nyíri Nagy József, közreműködik Kiss-Domonkos Judit csellóművész. A műsorszámok között előadást tart Kálmán János, a Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinikájának igazgatója, a Magyar Demencia Társaság elnöke.

Az alkalmat egy művészfilmmel ünnepli a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, amely a Generációk összhangban 1853 óta címet viseli. Az idén 168. évfordulóját ünneplő zenekar hazánk első, rendszeres koncerttevékenységet folytató hivatásos szimfonikus együttese. A filmben Kiss-Domonkos Judit senior csellóművész mellett Ulicsák Zsófia, junior csellista segítségével jelenik meg a generációs híd, amely szimbolikusan ábrázolja a történelmi zenekar nemzedékeken átívelő munkáját. A filmben Robert Schumann a-moll gordonkaversenyének I. tétele hangzik el, Kovács János vezényletével. A filmet az Ambient Pictures csapata, Tuza Norbert rendező és Szín Róbert operatőr készítette.

ATEMPO.sk / MTI