Sárközi Xénia világhírű muzsikusokkal egy színpadon – jön a Concerto Budapest új koncertfilmje (VIDEÓ)

December 19-én debütál Keller András és a Concerto Budapest Kárpát Rapszódia című új koncertfilmje.

Az egész estés fekete-fehér koncertfilm a Concerto Budapest, Keller András, Homoky Gábor és az Old Sounds, valamint Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közös koncertjéből készült Szabó Stein Imre rendezésében.

Hozzájuk csatlakozott Sárközi Xénia felvidéki operaénekművész, a Magyar Állami Operaház fiatal szoprán szólistája, akit a Virtuózokból is ismerhetünk.

Keller András és Homoky Gábor egy olyan különleges zenei világot álmodott meg, ahol egyszerre jelenik meg a klasszikus szimfonikus - és a világzene, miközben mindkét műfaj teljes fényében tündököl és különleges egységbe forr össze. Roby Lakatos hegedűvirtuóz és Snétberger Ferenc gitárművész saját műveikkel szervesen kapcsolódnak ehhez a zenei világhoz. A "Kárpát Rapszódia" a Concerto Budapest első crossover produkciója, melyben a komplex zenei anyagot is maximális klasszikus igényességgel közelíti meg. A szólisták és a zenekar különleges kombinációkban történő játékával kialakuló zenefolyam, amellett, hogy az újdonság erejével hat, egyszerre kikapcsol és a mélybe vezet.

 

 

A színes, különleges, 12 műből álló műsorban a magyar - magyar cigány és román, spanyol eredetű zenék eljutnak egészen a jazz és a rock and roll világáig.

Brahms, Enescu, Liszt, Sarasate, Bihari, Boulanger, Snétberger, Roby Lakatos szerzemények, Homoky Gábor különleges Elvis átiratai, Cséki Kálmán hangszerelései külön zenei egységek, mégis egymásból természetesen következő zene és kép folyamban egyesülnek.

Az igazi Kárpát-medencei zenei atmoszférát szélesvásznú, fekete-fehér, a Jazz korszak "bárhangulatát", vagy épp a '60-as évek füstös pesti presszó hangulatát idéző filmnyelvre fordítja Szabó Stein Imre rendezése.

A hosszan kitartott, nyugodt képek sűrű filmes közelikkel váltakozó ritmusa kísérletet tesz egy ősi, erőteljes és mégis nyugtalanítóan új világ kirajzolására. A pandémia 3. hulláma alatt, közönség nélkül a Budapesti Olasz Intézet retró-reneszánsz jellegű termében forgatott film közönségtől magukra hagyott hősei maguk a zenészek, és a filmes- televíziós stáb, akik időnként egy villanásra szintén feltűnnek egy-egy szokatlan kamera beállításban. Keller András vezénylése megteremti azt az egységes és távolságtartó dikciót, amely engedi és hagyja, hogy a film nézője maga merüljön el ebben a zenei világban. A felvételeken 40 fős forgató stáb és 90 zenész vett részt.

 

 

A koncert állandó főszereplője a Concerto Budapest zenészei mellett a Homoky Old Sounds együttes (Homoky Gábor, Cséki Kálmán, Németh Oszkár, Dráfi Kálmán, Rácz László ), amelynek tagjai korábban a Roby Lakatos Ensemble zenészei voltak. Az együttest Homoky Gábor alapította - aki a Concerto Budapest tagja és szólistája és a Keller Quartet tagja - sokoldalú muzsikus, aki hegedül, elektromos brácsán gitározik és Elvis-t énekel a filmben. A filmben közreműködik a felvidéki Sárközi Xénia operaénekes, a Magyar Állami Operaház fiatal szólistája. Snétberger Ferenc és Roby Lakatos játéka revelatív, a film zenei kontextusának tartópillérei.

A Kárpát Rapszódia filmet december 19-én 14.00 órától, majd 21-én és 28-án főműsor időben is vetíti a Mezzo TV, és három évig tartja műsorán.

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Marjai Judit