Elhunyt Ivan Reitman, a Szellemirtók rendezője, aki Komáromban született

75 éve korában elhunyt Ivan Reitman film- és televíziós rendező, producer és forgatókönyvíró, a 80-as és a 90-es évek egyik legsikeresebb vígjátékrendezője. Nevéhez fűződik a Szellemirtók, a Junior, az Ikrek vagy az Ovizsaru is.

1946. október 27-én született Komáromban, zsidó családban. Magyar édesanyja, Raáb Klára túlélte az auschwitzi koncentrációs tábort, szlovák édesapja, Ladislav "Leslie" Reitman pedig földalatti ellenállási harcosként működött. A család 1950-ben menekültként érkezett Kanadába.

Reitman a torontói Oakwood Collegiate-be (ahol tagja volt a Twintone Four énekegyüttesnek), majd a McMaster Egyetemre járt. Utóbbin 1969-ben szerzett zenei diplomát, és számos rövidfilmet készített, rendezett.

Az első rendezői munkáját az új Torontói Városi Televíziónál kapta, ahol megismerkedett későbbi alkotótársával, Dan Aykroyddal.

 

 

Pályáját producerként kezdte, első komolyabb sikerét az 1978-as Partyzóna jelentette. Első három rendezését Bill Murray főszereplésével készítette el, a Dilibogyók, a Bombázók a seregnek után

az 1984-es Szellemirtók már világsiker lett. 1989-ben elkészítette a folytatást is, majd pedig a fia, Jason Reitman által jegyzett harmadik résznek a producere volt.

Robert Redford színművészel készítette el Törvényszéki héják (1986) filmet,

majd jöttek az akciósztár Arnold Schwarzenegger vígjátékai, az Ikrek (1988), az Ovizsaru (1990) és a Junior (1994). Ő volt a producere a Beethoven kutyás filmeknek is.

 

 

Az 1998-ban alapított The Montecito Picture Company tulajdonosa volt.

A későbbiekben is aktív maradt, filmjei között van a Hat nap, hét éjszaka, az Evolúció, A szuper exnőm, Baywatch és a Csak szexre kellesz. Utolsó filmjei a 2021-ben megjelent Space Jam: Új kezdet és a Szellemirtók – Az örökség.

2009-ben a Kanadai Rend tiszteletbeli tagjává avatták "rendezői és produceri munkásságáért, valamint a kanadai film- és televíziós ipar támogatásáért".

2011-ben szülővárosában, Komáromban Polgármesteri díjat, majd Komárom Díszpolgára címet kapott. 75. születésnapja alkalmából pedig 2021-ben csillagot kapott a komáromi Tátra mozi előtt.

 

Ivan Reitman - Komárom

 

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Paramount Pictures