Kísértetek lepik el hétvégén a Komáromi Jókai Színházat

Újabb bemutatóra kerül sor a Komáromi Jókai Színházban 2022. március 18-án, pénteken 19.00 órakor. Henrik Ibsen: Kísértetek című színműve lesz látható Lukáš Brutovský rendezésében, aki a mártoni színház művészeti vezetője, a fiatal szlovák rendezőgeneráció kiemelkedő személyisége.

A Kísértetek történetének középpontjában egy középkorú nő, Alvingné áll, aki egész életében férje bűneit titkolta és próbálta ellensúlyozni, eltitkolni a közösségben. A férfi halála után azonban minden hazugság felszínre tör, és nem marad többé következmények nélkül. A Nóra és a Hedda Gabler után Ibsen harmadik nagy női drámája a Kísértetek, mely az 1881-es bemutató idején példátlan botrányok sorozatát kavarta.

 

Jókai Színház

 

„Nehéz szétválasztani, leszűkíteni, mi is az, ami engem ebben a történetben a legjobban foglalkoztat.

A társadalmi nyomás, a színlelés, a tradicionális álértékrend mögé rejtőzés, az ár, amelyet egy hazugságban leélt életért fizet az ember.

A konfrontáció folyamatos elkerülése, amely tragikus áldozatokat követel. A Kísértetek elsősorban családi történet, de úgy érzem, bizonyos ponton politikai vonatkozásai is vannak.“ - nyilatkozta az előadás rendezője Lukáš Brutovský.

 

Jókai Színház

 

„Amikor először elolvastam a Kísértetek szövegét, azt éreztem, hogy talán egy kicsit poros. De most, hogy már benne járunk a sűrűjében, és a vége felé közelít a próbafolyamat, most érzem azt, hogy ha tényleg húsvér emberek jelennek meg a színpadon, akik valós problémákról gondolkodnak, s nem kísértetek, akkor ez a szöveg igenis képes mai módon megszólalni.

A kísértetek – azok az örökölt szellemi, érzelmi sémák, igazodási pontok, melyeket magunkkal hordunk a családunktól, hagyományainkból, ugyanúgy megkötöznek bennünket, mint száz éve.“ – mondta Bandor Éva, akit Alvingné szerepében láthatunk az előadásban.

Ebben a darabjában a világszerte ismert drámaíró messzebb ment, mint valaha: kora társadalmának legszentebb értékeit vette célba. Ha a néző végig követi a szereplőket a sötét, ködös, esős darabon át, tanúja lehet annak, hogyan szembesülnek a kíméletlen nappal a „fénytől rettegők”.

 

Jókai Színház

 

„Ibsen is ízig-vérig színházi ember, mint Shakespeare vagy Moliére; fogékony fiatalságát színháznál tölti, ő is színpadban gondolkozik. Polgári darabjaiban átveszi a francia realista dráma technikáját; nincs drámaíró, aki nála tömörebb, feszültebb párbeszédet tudna írni. De új mondanivalója megköveteli, hogy a drámai technikát bizonyos új fogásokkal bővítse.“ – írta róla Szerb Antal.

A Kísértetek lényeges gondolati síkja, hogy Alving kapitány emlékét, azért lenne fontos életben tartani, hogy végre továbbléphessünk.

Az előadás szereplői Bandor Éva, Culka Ottó, Mokos Attila, Fabó Tibor és Hostomský Fanni színművészek.

Az előadás díszlettervezője Juraj Poliak, jelmeztervezője Peter Čanecký, dramaturgként Miro Dacho dolgozott a rendezővel, a rendező asszisztense Balázsy László.

 

ELŐADÁSOK

Premier bérletes nézőit március 18-án 19 órai kezdettel
Jókai bérletes nézőit március 19-én 19 órai kezdettel
Lehár bérletes nézőit március 20-án 15 órai kezdettel
Madách bérletes nézőit március 25-én 19 órai kezdettel.
Csokonai bérletes nézőit március 26-án 19 órai kezdettel
Mikszáth bérletes nézőit március 27-én 17 órai kezdettel

ATEMPO.sk