Miklósa Erika helyett Fischl Mónika - bravúros beugrással indulnak a Zsidó Művészeti Napok

A Zsidó Művészeti Napok május 19-i, csütörtöki nyitókoncertjén – a MÜPA Nemzeti Bartók Béla Hangversenyteremben – Miklósa Erika Kossuth- és Prima Primissima-díjas operaénekesnő sajnálatos betegsége miatt Fischl Mónika Liszt Ferenc-díjas énekművész, színésznő, a Budapesti Operettszínház tagja lép színpadra Tóth Vera mellett Oláh Kálmán: The Michael Legrand Songbook című estjén, amelyet Bereczki Zoltán rendezett.

Miklósa Erikának mielőbbi gyógyulást kívánnak a szervezők és egyben hatalmas köszönet a bravúros beugrásért Fischl Mónikának, aki a fantasztikus Oláh Kálmán, Balázs Elemér és a Budafoki Dohnányi Zenekar, valamint Tóth Vera mellé csatlakozott az utolsó pillanatban – megmentve ezzel a koncertet.

Fischl Mónika azon túl, hogy csodálatos énekesnő, ismeri és rajongva szereti Michel Legrand dalait. A koncerten olyan legendás filmek dalai csendülnek fel Oláh Kálmán újragondolt hangszerelésében, mint A Thomas Crown-ügy, vagy a Cherbourg-i esernyők.

Az Oscar- és Grammy-díjas francia zeneszerző, Michel Legrand idén lenne kilencven éves. Kétség nem fér hozzá, hogy filmzenék és musicalek egyik legjelentősebb komponistája volt. Munkássága azonban nem korlátozódott a filmszínházak falai közé, hiszen műveit számtalan – különböző műfajban alkotó – muzsikus feldolgozta. Természetesen nem maradtak ki a sorból a jazz jelentős alakjai sem. Felsorolni is lehetetlen lenne, hogy az improvizációs muzsika világából hányan fordultak egy-egy Legrand-dalhoz kiindulási alapként. Hogy csak néhány példát említsünk: Miles Davis, Oscar Peterson vagy Bill Evans ilyen zenész volt.

Ezúttal a hazai jazz egyik nagyágyúja, Oláh Kálmán döntött úgy, hogy tizenegy Michel Legrand-dal feldolgozásával meséli el, mit jelentenek számára a francia mester melódiái. Ahogyan azt megszokhattuk, Oláh nem „csak” zongoristaként mutatja meg lenyűgöző tudását: a hangszerelés is – amely új, értő és érző – az ő nevéhez fűződik. A sajátos hangzást most két különböző műfajból érkező énekesnőre álmodta meg. A jazz-zenekar vezetője a világhírű dobos, Balázs Elemér, hozzájuk csatlakozik a Budafoki Dohnányi Zenekar, hogy a Michael Legrand Songbook így válhasson igazi kuriózummá.

EZ, ATEMPO.sk