Cserhalmi György kapta az Életműdíjat – átadták a 2022-es Színikritikusok díjait

A budapesti Katona József Színháznak ítélte idén a legtöbb elismerést a Színházi Kritikusok Céhe; a Színikritikusok díjainak ünnepélyes átadóját kedd este tartották meg Budapesten, az Örkény Színházban.

A Színházi Kritikusok Céhe 1979 óta minden évben díjakkal jutalmazza az elmúlt színházi szezon legjobb teljesítményeit. Az elismerésekről ezúttal is a tagok titkos szavazása döntött.

A díjátadó gálán tizenkettedik alkalommal adtak át Életműdíjat: idén Cserhalmi György vehette át a Szeredi Sára üvegművész által készített műtárgyat.

„Sok díja van, de ez még hiányzott” - Cserhalmi György a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa 2022-ben

 

Cserhalmi György

 

A Színházi Kritikusok Céhe új díjat is alapított Jövő díj néven, a társadalmi folyamatok alakításán innovatív színházi gondolkodással, elkötelezetten dolgozó alkotók elismerésére. Első alkalommal két színházi nevelési társulatot, az idén 25 éves KÁVA Színházat és az idén 30 éves Kerekasztal Színházat jutalmazták a díjjal.

A megszokottól eltérően a Jövő díj és az Életműdíj mellett idén már a díjátadó előtt kihirdették, hogy a Különdíjat az AlkalMáté Trupp kapja, ezúttal nem egyetlen szezonért, hanem egy 14 évadon át, 2007 és 2021 között tartó műfajteremtő sorozatért, amelyben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2003-ban végzett, Horvai István és Máté Gábor vezette osztály tagjai (a járvánnyal sújtott 2020-on kívül) minden nyáron létrehoztak egy-egy előadást a társulat egyik tagjának életéből.

Idén megváltozott a legjobb gyerek- vagy ifjúsági előadás kiválasztásának módja: a kategóriáról egy olyan grémium döntött, amelynek tagjai e színházi területet alaposabb figyelemmel kísérik. A kategóriadíj odaítélésében hatan vettek részt, a nyertes a Lili és a bátorság lett, a Kőszegi Várszínház, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház és a debreceni Vojtina Bábszínház produkciója (rendező: Somogyi Tamás).

A többi díjról idén 16 színikritikus szavazata döntött. Szavazataik alapján kiemelkedő évadot tudhat maga mögött a fővárosi Katona József Színház, amelynek előadásai 8 kategóriában 10 díjat nyertek (mivel két holtverseny is kialakult).

A legjobb független előadás díját a mindössze néhány éve, 2019-ben alapított Narratíva Kollektíva nyerte el Demerung (Csehov Meggyeskertje) című előadásával.

A legjobb új magyar dráma / színházi szöveg kategória nyertese Spiró György Főtitkárok, valamint Térey János, Bíró Bence és Dömötör András Káli holtak című munkája lett.

A legjobb előadás díját a Káli holtak (Katona József Színház; rendező: Dömötör András) és a Melancholy Rooms (Katona József Színház; rendező: Tarnóczi Jakab) kapta.

A Káli holtak elnyerte továbbá a legjobb rendezés(Dömötör András), a legjobb férfi főszereplő (Tasnádi Bence) és a legjobb női epizódszereplő (Fullajtár Andrea) díját is, a Melancholy Rooms alkotóit pedig a legjobb díszlet (Giliga Ilka) és a legjobb színházi zene (Bencsik Levente, Hunyadi Máté) díjaival jutalmazták még.

A Miskolci Nemzeti Színház Producerek című, Béres Attila által rendezett produkciója lett idén a legjobb szórakoztató előadás.

A legjobb női főszereplő díját Pallagi Melitta (Heilbronni Katica; Stúdió K Színház), a legjobb férfi epizódszereplőnek járó elismerést pedig Mészáros Béla (Isten, haza, család; Katona József Színház) vehette át.

A díjátadónak otthont adó Örkény István Színház társulatát két kategóriában tüntették ki: a legígéretesebb pályakezdő díját Borsi-Balogh Máté nyerte el, míg a legjobb jelmez kategória nyertese a 33 változat Haydn-koponyára című előadás lett, Nagy Fruzsina terveivel.

 

AZ ÖSSZES DÍJAZOTT:

A legjobb új magyar dráma / színházi szöveg

Spiró György: FŐTITKÁROK

Térey János–Bíró Bence–Dömötör András: KÁLI HOLTAK

A legjobb előadás

KÁLI HOLTAK – Katona József Színház; rendező: Dömötör András

MELANCHOLY ROOMS – Katona József Színház; rendező: Tarnóczi Jakab

A legjobb rendezés

KÁLI HOLTAK – Katona József Színház; rendező: Dömötör András

A legjobb szórakoztató előadás

PRODUCEREK – Miskolci Nemzeti Színház; rendező: Béres Attila

A legjobb független előadás

DEMERUNG (CSEHOV MEGGYESKERTJE) – Narratíva Kollektíva; rendező: Hegymegi Máté, Kovács D. Dániel

A legjobb gyerek-/ifjúsági színházi előadás

LILI ÉS A BÁTORSÁG – Kőszegi Várszínház–Mesebolt Bábszínház, Szombathely–Vojtina Bábszínház, Debrecen; rendező: Somogyi Tamás

A legjobb női főszereplő

PALLAGI MELITTA – Heilbronni Katica; Stúdió K Színház

A legjobb férfi főszereplő

TASNÁDI BENCE – Káli holtak; Katona József Színház

A legjobb női epizódszereplő

FULLAJTÁR ANDREA – Káli holtak; Katona József Színház

A legjobb férfi epizódszereplő

MÉSZÁROS BÉLA – Isten, haza, család; Katona József Színház

A legjobb díszlet

MELANCHOLY ROOMS – Katona József Színház; tervező: Giliga Ilka

A legjobb jelmez

33 VÁLTOZAT HAYDN-KOPONYÁRA – Örkény István Színház; tervező: Nagy Fruzsina

A legjobb színházi zene

MELANCHOLY ROOMS – Katona József Színház; zeneszerző: Bencsik Levente, Hunyadi Máté

A legígéretesebb pályakezdő

BORSI-BALOGH MÁTÉ – Örkény István Színház

ATEMPO.sk
Fotó: Szkárossy Zsuzsa / Pinceszínház, Éder Vera