Ingyenesen nézhető legendás filmalkotásokkal tisztelegnek a forradalom emléke előtt

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából öt kitűnő filmet tesz szabadon hozzáférhetővé vasárnap estig a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a FILMIO. – A SZERELMESFILM, a SZERENCSÉS DÁNIEL, a SZAMÁRKÖHÖGÉS, a NAPLÓ APÁMNAK, ANYÁMNAK a forradalom, illetve a leverését követő időszak személyes történeteit és tragédiáit feltáró, emlékezetes alkotások, míg az A BERNI KÖVET című thriller egy 1958-ban megtörtént eseményt dolgoz fel.

Szerelmesfilm (1970)
Rendező: Szabó István

Oláh Jancsi az 1956-ban Franciaországba emigrált volt szerelméhez utazik, miközben a több mint tíz éve nem látott lánnyal kapcsolatos emlékképek és fantáziák keverednek fejében. A Halász Judit és Bálint András főszereplésével készült alkotásban a francia újhullám keveredik Szabó István egyedülálló mozgókép világával.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

 

Szerencsés Dániel (1983)
Rendező: Sándor Pál

Szerencsés Dániel és barátja, Angeli Gyuri 1956 decemberében úgy döntenek, hogy elhagyják az országot. A nyugati határnál egy menekülőkkel telezsúfolt helységben várják az őket Ausztriába szállító teherautót, miközben azon gondolkodnak, jó döntést hoztak-e. Sándor Pál érzékeny filmje ’56-ról, amely a forradalom apropóján szól az örök kérdésről: menni vagy maradni?

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Szamárköhögés (1986)
Rendező: Gárdos Péter

1956-ról a gyerekek szemén keresztül, Woody Allen-i humorral mesélve. A kultikus film középpontjában a forradalom napjai alatt lakásukba bezárkózó család áll, amelynek tagjai mind másként élik meg az eseményeket. A film főbb szerepeiben Törőcsik Mari, Garas Dezső és Hernádi Judit láthatók.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Napló apámnak, anyámnak (1990)
Rendező: Mészáros Márta

János tevékenyen részt vesz az 1956-os októberi forradalom eseményeiben, míg Juli Moszkvában rekedt és csak novemberben térhet haza, amikor már elkezdődtek a letartóztatások. Mészáros Márta világhírű Napló-trilógiájának utolsó felvonása egyike a sorsfordító hetek legmegrázóbb krónikáinak.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A berni követ (2014)
Rendező: Szász Attila

Két 1956-os emigráns fiatal bejut a berni magyar nagykövetségre, ahol fegyverrel arra kényszerítik a nagykövetet, hogy megszerezzék a követségi üzenetek titkosításához használt kódkönyvet. Az izgalmas thrillert valós események ihlették, a főszerepekben Kulka János, Kádas József és Szabó-Kimmel Tamás láthatók.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A Nemzeti Filmintézet által indított FILMIO egyedülálló kínálattal várja a nézőket online: napjaink elvárásaihoz igazodva, kiváló minőségben érhetőek el a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A hiánypótló kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül. Jelenleg mintegy 500 magyar film közül válogathat a közönség a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, amely okostévé alkalmazásokon keresztül is elérhető.

ATEMPO.sk
Fotó: NFI