Hosszú idő után érkezik az új Iron Maiden lemez – itt egy kis ízelítő (VIDEÓ)

A heavy metal műfaj fő képviselője, a legendás Iron Maiden hat év után, 2021. szeptember 3-án egy igazán ütős, új albummal kavarja fel a zenei állóvizet.

A tizenhetedik stúdióalbum, a Senjutsu – japánul „taktika és stratégia” – nevet viseli, és dupla CD, tripla vinyl formában is kapható lesz.

A nagylemez több szempontból is különleges: amellett, hogy erre az albumra kellett a rajongóknak eddig a legtöbbet várniuk, az 1998-as 'Virtual XI' óta a 'Senjutsu' az első anyag, amelyre több dalt is a basszusgitáros virtuóz, Steve Harris egyedül írt.

Az új korongon hallható dalok közül van olyan meglepetés is, ami meglehetősen eltér a metálklasszistól megszokottstílustól.

 

 

 

A kísérteties szamurájt ábrázoló albumborítót a híres angol illusztrátor, Mark Wilkinson jegyzi.

A 18. századi kínzóeszközről elnevezett együttest 1975 karácsonyán alapította Steve Harris basszusgitáros, több tagcsere után a klasszikus felállás 1982-re alakult ki. Az Iron Maiden 1982 és 1986 között ért fel a csúcsra, amikor folyamatosan úton volt a The Number of the Beast, a Piece of Mind és a Powerslave albumturnékkal.

A frontember Bruce Dickinson 1993-ban elhagyta a zenekart, őt öt éven át Blaze Bayley pótolta. A válságkorszak az időközben négy szólólemezt készített Dickinson visszatérésével fejeződött be 1999-ben, azóta az Iron Maiden töretlen népszerűséggel alkot és turnézik. 

A csapatban Dickinson és Harris mellett Dave Murray (gitár), Adrian Smith (gitár), Janick Gers (gitár) és Nicko McBrain (dob) szerepel. Az Iron Maident 2005-ben beiktatták a hollywoodi RockWalk halhatatlanjai közé, eddig több mint 80 millió lemezt adtak el.

EZ, ATEMPO.sk