Sümegi Eszter, Szőnyi Nóra és Kodály Zoltán is az Opera Örökös Tagjai között

Sümegi Eszter, Szőnyi Nóra és Kodály Zoltán is az Opera Örökös Tagjai között

Új Örökös Tagjai köszöntésével és saját alapítású díjainak átadásával emlékezett meg a Magyar Opera Napjáról és a Balett Világnapjáról a Magyar Állami Operaház. Az esemény helyszínéül az Andrássy úti dalszínház Medgyaszay Istvánról elnevezett, új multifunkcionális rendezvénytere szolgált, amit ebből az alkalomból avattak fel.

Az Operaház elmúlt ötéves felújítását követően a dalszínház saját tervei alapján hozta létre Medgyaszay terem néven új, 430 m2-es multifunkcionális rendezvényterét. A helyiség névadója az épület 1912-es átalakítását vezető, ekkor még pályája elején járó fiatal építész, a később a vasbeton magyar atyjaként is ismertté vált Medgyaszay István, aki az Andrássy úti front felőli tetőzet fedélszékében betonoszlopok beépítésével hozta létre azt a teret, ami több mint száz éven át jelmezraktárként működött. E funkció Eiffel Műhelyházba költözésével jöhetett létre a rendezvények, kiállítások, dalestek, kamarakoncertek, ifjúsági programok, ének- és gyermekkari próbák, dedikálások – jelen esetben díjátadók és sajtótájékoztatók – megtartására alkalmas, kb. 100 fő befogadóképességű tér, ami a karzatlépcsőházakon keresztül és az ott található liftek segítségével is megközelíthető.

A Balett Világnapján elsőként Szőnyi Nóra Liszt-díjas balettművész, érdemes művész vehette át a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja-címet igazoló oklevelet. Szintén az OPERA legrangosabb elismerésében részesült Sümegi Eszter Kossuth-díjas operaénekes, érdemes és kiváló művész, akinek az előadásában a terem fizikai és akusztikai felavatásaként a résztvevők meghallgatták Wagner Tannhäuser című operájából a Csarnokáriát (zongorán kísért: Szennai Kálmán).

 

Sümegi Eszter

 

A Posztumusz Örökös Tag-oklevelet Horváth Bálint operaénekes érdemes művész nevében özvegye, Mészöly Katalin vette át, míg Kodály Zoltán háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző és kiváló művész nevében özvegye, Kodály Zoltánné, egy későbbi időpontban veszi át az elismerést. Az örökös tag-oklevelek Katona Lászlóné kalligráfus művész alkotásai.

A magánénekesek közül a legszebb, legtisztább magyar kiejtésű énekesnek odaítélhető Melis György-díjat Szemere Zita és Palerdi András, az ösztönös tehetséget és színpadi személyiséget elismerő Sudlik Mária-díjat Perencz Béla vehette át az ünnepségen. A Závodszky Zoltán-díjban, amelyet a Wagner-előadásokban kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészek kaphatnak meg, Szántó Andrea és Rácz István részesült.

Az énekkari, zenekari tagok, valamint a balettmesterek és táncosok titkos szavazása alapján az évad énekkari művésze László Tünde szoprán és Kovács Gyula tenor, zenekari művésze Rácz Ottó oboaművész, kartáncosa Takamori Miyu és Cottonaro Geatano grand sujet-k lettek. Az évad művészei idén az OPERA stratégiai partnere, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. egyedi, a Magyar Opera Napjára készített porcelán kitűzőket vehették át.

 

Sümegi Eszter

 

Az operai háttérszakmákban dolgozóknak járó Vasfüggöny-díjat Pergel Dániel, a világítási- és vizuális tár vezetője, valamint Bertók László főgondnok vehette át, „Az előadásokért” emlékérmet Tóth Erika játékmester és Schaul Imre díszítő, zsinórmester kapta meg. Az adminisztrációban dolgozókat elismerő Dárday Andor-emlékplakettet Csiki Gábor énekkari karigazgató és Kákay István művelődésszervezési és képzési osztályvezető kapta meg. Az OPERA ezen kívül idén is jubileumi arany emlékgyűrűvel köszöntötte azokat a művészeket és munkatársakat, akik 25 éve dolgoznak az intézménynél.

Idén második alkalommal adta át a Magyar Állami Operaház az általa alapított Opera Corpus sajtódíjat. Az elismeréssel az intézmény olyan újságírók, médiumok és kommunikációs szakemberek munkáját kívánja jutalmazni, akik az elmúlt évtizedben a kulturális sajtó szűkülő piaci lehetőségei ellenére is önzetlen munkával segítették a dalszínház eseményeinek, művészeinek publicitását, illetve példaértékű nyitottsággal, alapossággal és tárgyilagossággal számoltak be az intézmény produkcióiról. Az elismerésben idén Kondor Kata, a Fidelio komolyzenei és operai rovatvezetője részesült.

A Magyar Állami Operaház 2013 óta ünnepli a nemzeti romantikus opera megteremtője, Erkel Ferenc születésnapjának – 1810. november 7. – évfordulóján a Magyar Opera Napját, 2015 óta pedig ehhez a naphoz kapcsolódva jelenti be új Örökös Tagjait, valamint adja át azon elismeréseit és díjait, amelyeket korábban az évadnyitó társulati ülésen vehettek át az intézmény művészei és munkatársai.

ATEMPO.sk / Opera
Fotó: Kovács Tamás / MTI