Devich Márton, a Bartók Rádió igazgatója kapta idén a Lajtha László-díjat

A Bartók Rádió csatornaigazgatójának ítélték oda idén a Lajtha László-díjat. Devich Márton január 19-én, a Lajtha László-emlékkoncerten vehette át az elismerést Gyurkó Csillától, a zeneszerző örökösétől a Zeneakadémián.

Immár hagyományosan koncerttel tisztelegtek Lajtha László zeneszerző és népzenekutató munkássága előtt a Liszt Ferenc Zeneakadémia Solti termében. A koncerten, amelyet a Bartók Rádió a zeneszerző halálának 60. évfordulója alkalmából rendezett, Oláh Vilmos és Igaz Andrea hegedűn, Nagy Enikő brácsán, Kiss-Domonkos Judit pedig gordonkán játszott. Az esten Lajtha László VII. és X. vonósnégyese hangzott el.

A koncert szünetében Gyurkó Csilla adta át a Lajtha László-díjat, amelyet idén Devich Márton vehetett át. A Bartók Rádió csatornaigazgatója elmondta:

„a Lajtha-díj számomra nagyon nagy megtiszteltetés, egyrészt azért, mert korábban olyan művészek és rádiós szakemberek kapták meg, akikre mind fel lehet nézni, másrészt azért, mert Lajtha László személyisége és gondolkodása mindig is nagy tiszteletet ébresztett bennem, példaértékű, ahogy kitartott a művészi értékek, a gyökerei, a hite és a magyarsága mellett. Valóban megtiszteltetés, hogy annak az örökségnek az ápolásához, amit Lajtha képvisel a magyar zenei életben, bármilyen kis mértékben is, de hozzájárulhattam.”

 

Gyurkó Csilla és Devich Márton

 

Devich Márton már újságíróként és szerkesztőként is nagyban segítette a Lajtha László-életmű és -örökség ápolását. Publikációkkal, rádióműsoros tartalmak kezdeményezésével, valamint a Lajtha-díj átadásának hagyományosan otthont adó Lajtha-emlékhangversenyek és más Lajtha-koncertek szervezésével. Mint a Prima Primissima díjas Bartók Rádió csatornaigazgatója, és a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója, munkájával számos területen támogatja a magyar komolyzenei kultúra ápolását és népszerűsítését. Szívén viseli nagynevű zeneszerzőink, muzsikusaink emlékezetét és a fiatal tehetségek bemutatását, támogatását.

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: Zih Zsolt / MTVA, Buzák Noémi / MTI