Indul a Táncfórum Hajnalcsillag-programja kelettől nyugatig

A héten útjára indul a Hajnalcsillag-program, az új országos néptánc és népi játék képzési program a Táncfórum - Magyar Néptáncosok Szakmai Szervezete szárnyai alatt. Együttműködve a Hagyományok Háza Hálózat felvidéki egységével és Balatoni Katával, neveléstudományi kutatóval, aki egyben az “Így tedd rá” programgazdája. A képzés külső támogatója a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége.

A régóta dédelgetett a program terveinek megvalósítását, idén végre a vírushelyzet sem keresztezi. A képzések célközönsége az óvodai és az általános iskolai pedagógusok. Cél, hogy ne idegenkedjenek sem a pedagógusok, sem a gyerekek a néptánctól - a fellépésorientáltság, folytonos produkciókényszer az, ami elriasztja a gyerekeket és a pedagógusokat saját kultúránkról. A magyar néptánc a test természetes mozgásaira épít. Bátran kijelenthető, ez a legegészségesebb mozgásforma.

Az előttünk álló két hónapban a Hagyományok Háza szlovákiai mentorai, Dóczé Mónika, Varga Lia és Ádám Csilla Balatoni Katával együtt vezetik végig a jelentkezőket a népi játék és néptáncmódszertani modulokon.

 

A Bethlen Gábor Alap jóvoltából Felvidék három részén valósul meg a program:

Kelet-Szlovákiában, Borsiban, 2022. október 8-án és november 5-én.
Közép-Szlovákiában, Rozsnyón, 2022. október 15-én és november 26-án.
Nyugat-Szlovákiában, Búcson és Komáromban 2022. október 22-én és november 12-én.

ATEMPO.sk