Presser és Geszti is díjat kapott – a felvidéki Gál Réka Ágota az új évadtól a Vígszínházban

Presser és Geszti is díjat kapott – a felvidéki Gál Réka Ágota az új évadtól a Vígszínházban

Sikeres évadot zárt a Vígszínház: a teátrum három játszóhelyének összlátogatottsága közel 97 százalékos volt, mintegy 340 ezer néző váltott jegyet az évad 543 előadására.

Az új évadtól a felvidéki Gál Réka Ágota, Gál Tamás és Kiss Szilvia leánya a Vígben tölti a gyakorlatát.

Az évadzáró társulati ülésen a hagyományoknak megfelelően több művészeti díjat is átadtak. A titkos szavazással választott zsűri az évad legjobb alakításaiért járó Ajtay Andor Emlékdíjakat Szilágyi Csengének és ifj. Vidnyánszky Attilának ítélte oda, a Szatmári István emlékére alapított, legjobb epizódszereplőnek járó "A kiscsillag is csillag díj"-at pedig Radnay Csilla nyerte el.

A Roboz Imre Művészeti Emlékdíjjal a Vígszínház azt a művészt jutalmazza, aki nemcsak alkotómunkájával, de társadalmi szerepvállalásával is erősíti a teátrum művészi rangját és hírnevét, a zsűri a díjat idén Presser Gábornak ítélte.

50 éve tartó szerelmet jelent a színház Presser Gábornak

A Czapp György által alapított Venczel Vera Emlékdíjat, amellyel minden páros évben az évad legjobb díszlettervezőjét, páratlan évben pedig a legjobb jelmeztervezőjét jutalmazzák, idén Nagy Fruzsina nyerte A kastély jelmezeiért. A társulat titkos szavazatai alapján a legjobb 30 év alatti színésznőnek járó Varsányi Irén-emlékgyűrűt Antóci Dorottya kapta.

A Harsányi Zsolt Emlékdíj odaítélésénél az alapító szándéka szerint fontos szempont, hogy a díjazott sokat tegyen a magyar nyelv ápolásáért. A díj kuratóriuma idén Geszti Pétert, A dzsungel könyve és A Pál utcai fiúk dalszövegíróját jutalmazta bravúros, lényegre látó, költői és szellemes, széles közönséghez szóló szövegeiért.

Jön Geszti Péterék új musicalje, az Ezeregy éjszaka – Megjelent az első dal, a Jár nekem csoda (+VIDEÓ)

A társulatért végzett odaadoó munkájáért Vígszínház-díjat vehetett át Henri Zoltán, a bútortár vezetője, Kuhnné Horváth Mária bér- és munkaügyi csoportvezető, valamint Hodány Lászlóné gazdasági titkár. Az Üzemi Tanács által alapított, a műszaki és adminisztratív kollégákat díjazó Aranyforgó-díjat Ferencziné Orosz Andrea, a női varroda vezetője és Kuhnné Horváth Mária vehette át.

Az évadzárón a társulat jubiláló tagjait is köszöntötték: Földes Gáborné Irmike fodrász 60, Kútvölgyi Erzsébet színművész 50, Presser Gábor zenei vezető és Horinka János világosító tárvezető 45, Mátyásné Boros Györgyi nézőtéri felügyelő-helyettes 40, Szlávik János színpadmester 35, Wiesmeyer Erik ügyelő 30, Hodány Lászlóné gazdasági titkár 25, Gereg Mónika férfi szabó és Madanecz István kárpitos pedig 20 éve tagja a Vígszínháznak.

A teátrum vezetése tájékoztatta a társulatot, hogy várhatóan 2023 őszére készül el a teátrum új, professzionális hangstúdiója a Ditrói Mór utcában, valamint zajlanak a 18. kerületi Lenkei utcában lévő raktár- és helyiségcsoport infrastrukturális fejlesztései. A cél, hogy a jövőben itt kapjanak helyet a teátrum asztalos-, kárpitos- és díszítő műhelyei, így a Pannónia utcában lévő helyiségekben próbaterem kialakítására lenne lehetőség.

Az évad végén Puzsa Patrícia színművész távozik a Vígszínház társulatából, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói közül Gál Réka Ágota a következő évadtól a Vígben tölti a gyakorlatát.

Gál Réka Ágota kapta 2020-ban a komáromi Kaszás Attila-díjat

A hetényi Gál Réka Ágota is szerepet kapott A Tanár című sorozat folytatásában

A Vígszínház 2023/24-es évadának első bemutatója szeptember 23-án lesz, az Üvegcipőt Mohácsi János rendezi. A Pinokkió zenés változata Keresztes Tamás, az Ármány és szerelem pedig David Doiasvili rendezésében lesz látható a Vígszínházban, a Pesti Színházban Hegedűs D. Géza az Amadeust, Horváth Csaba pedig Goldoni A hazug című vígjátékát rendezi.

EZ, ATEMPO.sk