Hangulat, érték, öröm – neves művészek mutatkoznak be a Duna menti Kamarazenei Fesztiválon (+PROGRAM)

Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Duna menti Kamarazenei Fesztivál, melynek mottója: „Öt koncert, öt helyszín – hangulat, érték, öröm”.

Hangulat: a zene, a közönség, a helyszín és a művészek együttes harmóniája.
Érték: a többszáz éves zeneművek a fennmaradásuk, az aktualitásuk által igazolják, hogy értéket képviselnek nemcsak a zenei világban, hanem az emberi közösségekben is.
Öröm: a zene mindannyiunkban jelen van. A zeneszerző meghallja, megírja, a zenészek eljátsszák, a hallgatónak pedig a lelke mélyéig hatol, megérinti, felemeli és felszabadítja az érzelmeit, a zene öröme mindenkiben szétárad.

Augusztus végén és szeptember elején öt helyszínen valósulnak meg a nagyívű komolyzenei produkciók Szlovákiában – nevezetesen Komáromban, Nagymegyeren, Dunaszerdahelyen, a Somorjához tartozó Sámoton és Pozsonyban.

A fesztiválon több mint 30 hazai és külföldi fellépő lép színpadra – egyebek mellett a Virtuózok győztese, Kristóf Réka operaénekes, a Virtuózok műsorvezetője, Bősze Ádám zenetörténész, Oláh Vilmos Emmy-díjas hegedűművész, Korcsolán Orsolya hegedűművész, Ivan Danko, a Stuttgarti Állami Operaház szóló oboása, Lakatos Róbert brácsaművész, Cseh Tamás brácsaművész és karmester, a népszerű Opera Trio, valamint a Pozsonyi Nemzeti Színház Zenekara.

"A Duna menti Kamarazenei Fesztivál eszmeiségének fő gondolatát maga a Duna adja. Európa második leghosszabb folyója összeköt embereket és kultúrákat, országhatárra való tekintet nélkül. Hasonlóképpen mindnyájunkat összekapcsol, közösséggé kovácsol a zene, függetlenül attól, hogy hol születtünk és milyen nyelven beszélünk.” - mondta Cseh Tamás, brácsaművész, karmester, főszervező.

A Duna menti Kamarazenei Fesztivál a komolyzene nagyjai előtt hivatott tisztelegni – a szervezők nem a külső jegyekre és a pompára, hanem a komolyzene tisztaságára és értékeire helyezik a hangsúlyt. Csak a zene számít – mindenek felett – a felcsendülő művek azzal, hogy évszázadok óta változatlan formában fennmaradtak, azt igazolják, hogy a komolyzene örök, az értékét pedig az idő múlása csak nemesíti.

Meggyőződésük, hogy ezeket a dallamokat ugyanúgy kell előadni, mint ahogy azokat a zeneszerzők megálmodták. Nemesen, egyszerűen és pontosan játszani – ez a zenész számára a legnagyobb kihívás, mely a küldetése is egyben.

A szervezők fontos céljuknak tartják azt, hogy olyan közegbe is eljuttassák a komolyzenét, ahol eddig az ritkán csendült az fel. Hiszik, hogy a koncertjeik olyanokat is rajongókká tesznek a műfaj iránt, akik eddig egyáltalán nem hallgattak klasszikus zenét.

 

PROGRAM

2023. augusztus 22. (kedd), 19:00, Sámot, Antióchiai Szent Margit templomban (Árpádkori templom, Somorja mellett).

Fellépők:
Korcsolán Orsolya, hegedű
Nyári László, hegedű – generációjának egyik legkiválóbb hegedűművésze. Elmélyültség és virtuozitás, természetes zeneiség és technikai tökéletesség jellemzi a játékát. Több hazai és nemzetközi verseny díjazottja. Jelenleg egy 1726-os Cremonai mesterhangszeren játszik, ami egykor a világhírű hegedűművész, Zathureczky Ede hangszere volt.
Cseh Tamás, brácsa – a Szlovák Nemzeti Színház zenekarának szólóbrácsása
Kertész Ottó, gordonka – a Keller Vonósnégyes csellistája, a Liszt Ferenc Kamarazenekar szólócsellistája, egyetemi docens a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen
Cseh Ishiguri Hiromi – japán zongoraművész

Művek: 
Robert Schumann (1810-1856): Esz dúr zongoraötös op. 44. (1842)
Schumann ezt a művét feleségének Clara Schumannak – aki szintén zeneszerző volt és zongorista – ajánlotta. A kamarazenei irodalom egyik legfőbb műve, erre épül a sámoti koncert.

 

2023. augusztus. 24. (csütörtök), 19:00, Komárom (Tiszti Pavilon)

Fellépők:
Ivan Danko – a Stuttgarti Állami Operaház szóló oboása
Lakatos Róbert – brácsaművész
Ladislav Fančovič – zongoraművész, igazi zenei polihisztor, a klasszikus zene mellett jazz zenével is foglalkozik, szaxofonozik, a Fats Jazz Band alapítója
Ők hárman, Ivan Danko, Lakatos Róbert és Ladislav Fančovič alkotják együtt a Hugo Kauder Trio-t.

Jozef Horváth – hegedű, a Szlovák Filharmónia koncertmestere, a Moyzes vonósnégyes tagja
Boris Bohó – cselló, a Szlovák Filharmónia koncertmestere

Öten játsszák majd a koncert első részében Théodore Dubois (1834-1927): Kvintett zongorára, oboára és vonósokra F dúr (1905) című művét.

A komáromi koncert második részében Kristóf Réka operaénekes, a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny győztese, Cseh Tamás és Cseh Ishiguri Hiromi játsszák Brahms műveit:

Johannes Brahms: Két ének énekhangra, brácsára és zongorára, op. 91.
Brahms ezt a művét barátjának, zenésztársának Joachim Józsefnek és az ő feleségének Amalie-nek komponálta.

 

2023. augusztus 29. (kedd), 19:00, Dunaszerdahely (Csallóközi Múzem)

Bősze Ádám zenetörténész-műsorvezető ismeretterjesztő előadóestje: Felix Mendelssohn-Bartholdy-ról (humorosan és tartalmasan, „klasszikus zenei stand up”)

Ehhez kapcsolódva elhangzik Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847): Esz dúr vonós oktett op. 20 (1825) című műve.
Mendelssohn csupán 16 éves volt, amikor megírta ezt a remekművet.

Fellépők:
Oláh Vimos hegedű – Liszt Ferenc díjas és Emmy-díjas hegedűművész, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertmestere, a Miyakojima Music Festival és a Nagano Symphony orchestra művészeti vezetője. Oláh Vilmos XVII. századi mesterhegedűn (Ex–Ligeti) játszik. Kulturális nagykövetként évek óta nemzetközi színtereken képviseli Magyarországot.
Nyári László, hegedű
Lakatos Róbert, brácsa
Cseh Tamás, brácsa
Kertész Ottó, cselló

 

2023. augusztus 30. (szerda), 19:00, Nagymegyer (Janiga József Művészetí Alapiskola - koncertterem)

Közös koncertet adnak:
Opera Trió (Kevicky Tünde, Kollár Katalin és Kovács Nagy Andrea) - a JOJ kereskedelmi televízió 10. Česko-Slovensko má talent című tehetségkutatójának döntősei
Cseh Tamás Trio (Cseh Tamás - hegedű, Cseh Ishiguri Hiromi - zongora és Cseh Sándor - nagybőgő)

A koncerten opera feldolgozások és kamarazenei művek hangzanak el. A helyszín különlegessége, hogy Cseh Tamás és Cseh Sándor alma matere, ebben a zeneiskolában kezdték a zenei tanulmányaikat.

 

2023. szeptember 4. (hétfő), 19:00, Szlovák Nemzeti Színház - zárókoncert

Fellépők:
Kristóf Réka, operaénekes
Cseh Tamás, karmester
a Szlovák Nemzeti Színház Zenekara és a fesztivál művészei

Program:
Antonín Dvořák (1841-1904): Rusalka áriája
Ludwig von Beethoven (1770-1827): 7. szimfónia A - dúr op. 92
Ezen a koncerten nem a szokványos szimfonikus zenekari létszám lesz. Kevesebb vonóssal játszanak majd azért, hogy megőrizzék a kamara muzsikálás hiteles technikáját.
A 7., A-dúr szimfóniát (op. 92.) Ludwig van Beethoven négy tételben komponálta 1811 és 1812 között, amíg a csehországi fürdőhelyen, Teplicén pihent. A zeneművet barátjának, gróf Moritz von Friesnek ajánlotta.

A zárókoncertet az idén májusban hirtelen elhunyt Jack Martin Händler karmester emlékének ajánlják.

"Händler művészi önképét nagyban meghatározza, hogy a klasszikus zenére, mint univerzális emberi nyelvre tekint, melynek üzenetét továbbadni egyik legbelsőbb és legfontosabb feladatának érzi. Ebben a hozzáállásban egyszerre köszön vissza a Händler szülővárosa, Pozsony, Budapest és Bécs közötti multikulturális tér öröksége, melyre oly nagy hatással volt a meggyőződéses európaira, Händlerre."

Cseh Tamás és Lakatos Róbert saját bevallásuk szerint rengeteget dolgoztak együtt Jack Martin Händlerrel, ill. ezzel a szemlélettel és felfogással, és a közös munka nagy hatással volt a zenei és a világról alkotott gondolkodásukra, nézeteikre.

ATEMPO.sk