40 ezren látták a Komáromi Jókai Színház jubileumi 70. évadának előadásait - Béhr Márton díjat kapott

Évadzáró társulati ülését tartott a Komáromi Jókai Színház. Az eseményen Gál Tamás direktor és Varga Emese, a színház művészeti vezetője foglalta össze a jubileumi 70. évadot. Béhr Márton, Kiss Szilvia és Mokos Attila is díjat kapott.

Tavaly ősszel némi félelemmel vágtak neki az ünnepi évadnak, hiszen a covidos évek után szűkös forrásokból kellett kihozni, amit lehetett, és felmerült, hogy mindez a jubileum fényében nem lesz-e végül kevés. Aztán menet közben több kezdeményezés is beért, sikeresnek bizonyultak azok az események, amelyeknek nem volt előzménye a színházban, és a „testvérszínházak” vendégelőadásait is örömmel fogadta a közönség. Egyebek mellett ennek köszönhetően sűrű, kiteljesedett évadot zárhatott a Jókai Színház – jegyezte meg Varga Emese.

 

Komáromi Jókai Színház

 

Az évad első bemutatójaként Schwechtje Mihály Az örökség című színművét emelte át a nagyszínpadra a teátrum (rendezte: Rédli Károly). Ezt követte František Langer Külvárosa Béhr Mártonnal és Kiss Szilviával a főszerepben: Martin Huba 10. komáromi rendezése a mester és az egykori tanítványok közös munkája okán színészpedagógiai szempontból is fontos volt a színház számára.

Tizedszer rendez Komáromban Martin Huba – Már próbálják a Külvárost

Hasonlóan fontos esemény volt Georg Büchner Woyzeck című drámájának a bemutatója 2023 januárjában: az előadás a színház és a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Egyetem közös produkciójaként jött létre, első állomásaként a két intézmény között született, három évre szóló együttműködési megállapodásnak. Béres Attila rendezésében a címszerepet Oszlik Péter alakította, továbbá (a komáromi társulatból) Mokos Attila, Olasz István és Matusek Attila mellett az egyetem négy magyar hallgatóját láthattuk: Marie – Katona Eszter, Andres – Hégli Bence, Magreth – Bencsík Stefánia, Bolond – Mezőszállási Márk.

Woyzeck egy apró csavar egy őrült gépezetben – premier a Komáromi Jókai Színházban (+FOTÓK)

Március végén mutatta be a Komáromi Jókai Színház Dés László–Geszti Péter–Grecsó Krisztián A Pál utcai fiúk című zenés játékát (r.: Rédli Károly): ez az évad legnagyobb, legtöbb szereplőt mozgató produkciója, amely már ma hatalmas siker, minden alkalommal telt ház előtt játssza a társulat.

Előhozni a gyermeket – Megkezdődtek A Pál utcai fiúk című musical próbái Komáromban (FOTÓK)

Közös föld a grund, amin élünk – A szimbólumokra is figyelt Rédli Károly rendező

Saját sorsát játssza Komáromban a két Nemecsek – Papp Csaba és Rákos Olivér többször találkoztak a szereppel

Bírja a tempót – A pozsonyi Árva Dávid a komáromi grundon

A komáromi grundról A Dal 2023 első válogatójába – Monori Dominik két Pál utcai fiút alakít

A felvidéki kis Spielberg – Komáromban rágja a gittet a nagyabonyi Németh Levente

OTT JÁRTUNK: Ki volt ott, és mit csinált A Pál utcai fiúk musical utáni fogadáson? – Nagy Csomor András és zenekara hajnalig muzsikált (FOTÓK)

 

Komáromi Jókai Színház

 

Májusban Jordi Galceran kortárs katalán szerző Burundanga című vígjátékát mutatta be a nagyszínpadon a színház Matusek Attila rendezésében. A végére az évad gyermekelőadásának a premierje maradt: N. Tóth Anikó A kacagó királykisasszony című mesejátékát Matusek Attila rendezésében láthattuk. A színház számára külön öröm, hogy az ünnepi évadban szlovákiai magyar szerző színművével is találkozhatott a közönség.

Az öt éve elhunyt Benkő Gézának írt darabot – Komáromban járt Tóth Attila (+FOTÓK)

A Benkő Géza Stúdiószínpadon olyan vendégelőadások voltak láthatók, mint Tóth Attila Mindennapi tenyerünket című nyomoreszkje (a színház és a Dialóg nonprofit szervezet közös produkciója), Lucskay-Forgács-Czajlik Apa, Anya, Pia című monodrámája (a kassai Thália vendégkátéka), valamint Leonyid Zorin Varsói melódia című színműve (a Paraván Polgári Társulás produkcióját). A negyedik tervezett stúdióbemutató – Harold Pinter Ételliftje – az új évadra maradt.

Bányászműszak és esti fény – Lucskay Róbert színművésszel Komáromban (INTERJÚ)

Az ünnepi évadban 158 előadást játszott a színház, ebből 130 saját produkció volt. Az előadásokra 39 404 néző vásárolt jegyet.

 

Komáromi Jókai Színház

 

A Komáromi Jókai Színház megalakulásának 70. évfordulóját két jubileumi gálával ünnepelte Hetvenkedünk! címmel. Mindkettőről a helyszínről tudósítottunk:

OTT JÁRTUNK: Szívükkel láttak bennünket – Gálaesttel ünnepelte 70. születésnapját a komáromi színház (+FOTÓK)

OTT JÁRTUNK: Parádés időutazás – mi így láttuk a Hetvenkedünk! gálaestet (FOTÓK)

 

Veszteségek

A két gála között lezárult egy korszak a színház történetében. 2022 decemberében elhunyt Ferenczy Anna (1933–2022), a MATESZ alapító tagja, aki 1952-től egészen 1989-es nyugdíjba vonulásáig a komáromi társulat vezető művésze volt (ő volt az alapító generáció utolsóként távozó tagja).

Elhunyt Ferenczy Anna népszerű felvidéki színésznő

2023 januárjában pedig Szentpétery Arankától (1933–2023) búcsúzott a színház.

Elhunyt Szentpétery Aranka színművésznő

 

Komáromi Jókai Színház

 

Eismerések

A színház berkeiben működő színművészek elismerései közül kiemelkedik, hogy Kossuth-díjat kapott Dráfi Mátyás színművész, a teátrum örökös tagja, valamint Jászai Mari-díjat vehetett át Mokos Attila színművész, aki nem sokkal később elnyerte a szlovák filmes Oscart is, ráadásul két kategóriában: a legjobb férfi főszereplő és a legjobb férfi mellékszereplő díját is átvehette a Slnko v sieti (Nap a hálóban) gálán.

Örömködés a bensőben – Dráfi Mátyás és Mokos Attila első mondatai díjaik átvétele után

Mokos Attila történelmet írt - Felvidéki magyar színészek hozták el a szlovák filmes díjakat

Mokos Attila csillagot kapott Kaszás Attila és Ivan Reitman mellett

Az évadzáró társulati ülésen a színház társulatának és dolgozóinak a szavazatai alapján Béhr Márton kapta a Ferenczy Anna-díjat: az évad legkiemelkedőbb alakításának járó „házi elismerést” a fiatal színművész Franci (Külváros) és Boka (A Pál utcai fiúk) megformálásával érdemelte ki. Kiss Szilvia és Mokos Attila pedig Csémy Éva képzőművész díjait vehette át a Külváros című előadásért.

 

Komáromi Jókai Színház

 

A jubileumi évada egyik kiemelt eseményeként a teátrum megrendezte az I. Kisebbségi Színházi Fesztivált. A szemlén az Ifjú Szivek Táncszínház (Pozsony), az Alexander Duchnovič Színház (Eperjes), a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (Beregszász), a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a Szívhangok Társulat (Szomolya), a kassai Thália Színház és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata egy-egy előadását láthatta a közönség. A tervek szerint a fesztivált kétévente fogja megrendezni a Komáromi Jókai Színház.

 

A 2023/2024-es évadban külön stúdióbérletet nem hirdet a színház, de izgalmas vendégelőadásokat továbbra is kínál a nézőknek: jön a Káva Kulturális Műhely a Szigettel, a Terminál Workhouse a Játszóházzal és a Vígszínház a Béranyákkal.

A tükrök évada jön a Komáromi Jókai Színházban

Gál Tamás a bérletek kapcsán elmondta: az elmúlt három évben, amióta átvette a színház vezetését, három új nagyszínpadi bérletet sikerült megszervezni: a Mikszáth bérletet a távolabbi régiókból érkezőknek, a Csemadok bérletet (a kulturális szervezet országos tanácsával együttműködve), a legújabb pedig a most induló Selye János Egyetem bérlet – a felsőoktatási intézmény hallgatóinak és oktatóinak.

 

Komáromi Jókai Színház

 

A színház igazgatója röviden néhány fontosabb műszaki, szervezési kérdésről is beszámolt: mint mondta, több évtized után rendezni tudták a műhely helyzetét, amely eddig a megfelelő engedélyek nélkül működött, új raktárt szereztek, befejeződött a színházépület összes ablakának a cseréje, a megye támogatásával előkészítették a teljes tetőcserét. A tervek szerint rövidesen az összes reflektort kicserélik a nagyteremben, emellett akadálymentesítik a színházat – amely a hazai színházak közül elsőként csatlakozott az autistabarát intézmények hálózatához is.

A Komáromi Jókai Színház művészeivel a nyári szünet után legközelebb augusztus 22-én találkozhat a közönség, amikor a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központtal közösen népszerűsítik az új évad műsorát a Bérletek éjszakáján.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András és Bárány János