A Galántai Kodály Zoltán Daloskör koncertje zárja idén a Kodály Nemzetközi Művészeti Fesztivált

A Galántai Kodály Zoltán Daloskör koncertje zárja idén a Kodály Nemzetközi Művészeti Fesztivált

Egész héten zajlik a Kodály Nemzetközi Művészeti Fesztivál Kecskeméten. A zenei kínálat középpontjában ezúttal a kórusok állnak. Az eseményt a felvidéki Galántai Kodály Zoltán Daloskör koncertje zárja.

A július 16-ig, a város emblematikus kulturális helyszínein és közterein zajló Kodály Nemzetközi Művészeti Fesztivál a Kórusok szárnyán mottót kapta.

Az egyhetes fesztiválon a Chóres görög női énekegyüttes, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar a Nemzeti Énekkarral, a világ legrégebbi, 1500 éve folyamatosan működő vatikáni Sixtus-kápolna kórusa és az Aurin kóruscsalád tagjait már bemutatták műsorukat.

Július 14-én a Neumann Vibes koncertsorozat keretében a Romkertben ad koncertet a Fool Moon. Nagy a világ címmel a kecskeméti Ars Nova Énekegyüttes és vendégei lépnek fel a főtéren július 15-én.

Az összművészeti fesztivál a felvidéki Galántai Kodály Zoltán Daloskör és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar kamarazenekarának közös koncertjével zárul július 16-án 20.00 órától a felújított városháza díszudvarán.

Műsorukon magyar szerzők, többek között Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, Szőnyi Erzsébet és Kodály Zoltán művei lesznek hallhatók. Szólót énekel Paszmár János, zongorán közreműködik Rodler Anett, vezényel Józsa Mónika és Hollókői Huba.

 

Józsa Mónika

 

A Kodály Zoltán Daloskör 67 éves múltra tekint vissza, 1956 őszén alakult. Az énekkar első lépéseit maga Kodály Zoltán egyengette, aki hozzájárult ahhoz, hogy a kórus az ő nevét viselje, és élete végéig figyelemmel kísérte a tevékenységét. 1982-től, immár 41 éve Józsa Mónika a daloskör karnagya. A Kodály Zoltán Daloskör az elmúlt időszakban számos hazai és külföldi hangversenyen képviselte eredményesen Galánta városát. A kórus jelenlegi repertoárja a kórusirodalom minden korszakából válogat, legnagyobb részét azonban a huszadik századi és kortárs magyar kórusművészet alkotásai teszik ki. De az olyan nagyszabású ének-zenekari művek előadásában is részt vett (más kórusokkal közösen), mint a Psalmus Hungaricus (Debrecen, 2004; Galánta, 2005; Kecskemét, 2012) és a Budavári Te Deum (Székesfehérvár, 2007).

Az 1969 óta háromévenként ismétlődő Kodály Napok minden eddig megrendezett fesztiválján részt vett Galántán, több alkalommal érdemelte ki a legmagasabb minősítési fokozatot. További díjak, kitüntetések: Galánta város polgármesterének díja – 2005, 2011; Kodály Zoltán-emlékdíj – 2006; A nagyszombati kerületi önkormányzat díja a régió kulturális életének fejlesztéséért – 2007; Csokonai Vitéz Mihály közösségi díj – 2008; a Szlovák Köztársaság Aranyplakettje – 2016; Galánta városának Pro Urbe díja 2017, Záreczky László díj – 2021.

A kórus karnagya Józsa Mónika, aki a Nyitrai Konstantin Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának ének-zene tanára, a Magyar Kodály Társaság tiszteletbeli tagja, számos kitüntetés és karnagyi díj birtokosa (a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti díja – 2020, a Harmónia Életműdíj – 2022). A kórusmozgalomban kifejtett munkássága elismeréséül 2002-ben a Szlovák Köztársaság Ezüstplakettje, a felvidéki magyar zenei és énekkari kultúra megőrzése, továbbá a magyar ének-zenetanárok továbbképzésében végzett munkássága elismeréseként 2013-ban a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Csáky Mátyás / ATEMPO.sk