Szombaton rendezik az Orgonák éjszakáját - Felvidék is csatlakozik

Szombaton rendezik az Orgonák éjszakáját - Felvidék is csatlakozik

Az orgona a keresztény kultúrkör egyszerre legismertebb és legláthatatlanabb hangszere. Nem véletlenül nevezik őt azonban a hangszerek királynőjének, különleges hangzásvilága annak ellenére is ismerős mindenki számára, hogy legtöbbször jóval a hallgatóság felett, a templomok karzatán foglal helyet. Rengeteg klasszikus és kortárs darab íródott jellegzetes hangjára, hiszen egyedülálló módon képes egy egész zenekar helyettesítésére, de más hangszerekkel kombinálva is páratlan élményt nyújt.

A Filharmónia Magyarország missziójának tekinti, hogy minden korosztály számára elérhetővé tegye a klasszikus és kortárs zenét, közel vigye azt mindenkihez.

Ezt a célt szolgálja az Orgonák Éjszakája elnevezésű programsorozat is, ami ennek a nem mindennapi hangszernek a sokoldalúságát és izgalmasságát hivatott bemutatni és kimozdítani őt megszokott környezetéből.

2019 óta minden év augusztusának első szombatján, ezúttal 5-én a közönség igazán rendhagyó módon találkozhat orgonazenével, felejthetetlen élményt nyújtva ezzel azoknak, akik ismerik és kedvelik a hangszert, de azoknak is, akik véletlenszerűen botlanak a dallamiba. Ilyenkor orgonaszó hallható a köztereken, piacokon, fürdőkben, játszótereken, szeretet otthonokban, de a zenélő szökőkutak is azt árasztják. Emellett természetesen hagyományosabb kereteken belül is látogathatók orgonakoncertek ezen a napon, több határon belüli és azon túli templomban rendeznek különleges koncerteket.

Wolf Kati, Csanyi Zoltán és a Budapest Jazz Orchestra koncertje - Orgonák éjszakája Aggteleken

Az Orgonák éjszakája fellépő művészei között ott van Sebestyén Márta, Vizin Viktória és sok, a saját hangszerén világszínvonalon muzsikáló zenész. Wolf Kati a Budapest Jazz Orchestrával lép fel az Aggteleki Cseppkőbarlangban, Illényi Katica pécsi koncertjén pedig hollywoodi filmzenék és fény show várja a zenerajongókat.

Komáromban Schranko László hangversenyére kerül sor a Szent András Bazilikában.

 

PROGRAMOK

EZ, ATEMPO.sk