Amerikában lett közönségdíjas Az unoka, az Oscar-díjas magyar rendező filmje Bárdos Judittal

Deák Kristóf thrillerét választotta a közönség a legjobbnak a Stony Brook Filmfesztiválon New York államban. Az 1995 óta évente megrendezett szemlén nagy sikert aratott az időseket átejtő bűnözők nyomába eredő fiatalember története. A film szereplői között ott van a felvidéki Bárdos Judit is, aki egy csalót alakít.

Az idén 28. alkalommal megrendezett, független rövid- és nagyjátékfilmeket felvonultató amerikai fesztiválon az előző években olyan hírességek is tiszteletüket tették, mint Tilda Swinton és Steve Buscemi. A tíz napos eseményen 36 alkotást mutattak be összesen 26 országból. A Stony Brook Egyetem fesztiváljának közönségszavazása alapján a legjobb film az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilm rendezőjének legutóbbi alkotása, Az unoka című akciódráma lett.

A napjainkban játszódó bosszútörténet főhőse egy szelíd, illedelmes irodista fiú, Rudi (Blahó Gergő). Miután imádott nagyapja (Jordán Tamás) egy lelketlen csalás áldozata lesz, elhatározza, hogy saját maga szolgáltat igazságot. Ehhez találékonyságra, rafinériára és önbizalomra van szüksége – meg egy csapat szövetségesre.

 

 

"Ennek a filmnek egy, a családommal történt eset az alapja, de szinte mindegyik eddigi filmem a valóságban megtörtént eseményen alapul és mindig kapcsolódtak valamilyen olyan valós érzelemhez, amit egyszer valahol megéltem vagy átéltem" – mondta korábban Deák Kristóf.

 

Az unoka

 

A film főszerepét Blahó Gergely alakítja, akinek ez az első mozifilmes főszerepe, mellette Jordán Tamás, Jászberényi Gábor, Pogány Judit, Bárdos Judit, Döbrösi Laura, Papp János, Hámori Ildikó, Tordai Teri, Kertész Péter, Mikó István, Baranyi László, Szalai Kriszta, Hűvösvölgyi Ildikó, Keszég László, valamint Voith Ágnes is szerepel.

Az operatőr Maly Róbert, a látványtervező Láng Imola, a jelmeztervező Sinkovics Judit, a vágó Csillag Mano, a hangmérnök Péterffy Máté, a zeneszerző Balázs Ádám volt.

A nyomozós thrillerbe oltott felnövés-történet korábban elnyerte a Brüsszeli Nemzetközi Fantasztikus Film Fesztivál legjobb thrillernek járó trófeáját, valamint a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál közönségdíját is, a Fantasporto-n pedig elismerő oklevelet kapott a szakmai zsűritől Portóban.

 

Az unoka

 

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Youtube, Az unoka Facebook oldala