Ma van a zene ünnepe (+VIDEÓ)

Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt zenével köszöntsék. A Zene Ünnepét 1982-ben tartották meg először Franciaországban. Az ötlet az akkori francia kulturális miniszter, Jack Lang támogatásával valósult meg.

Mára a zene ünnepe európai, sőt világméretűvé vált; több mint száz országban rendezik meg június 21-én.

Európában ez a kezdeményezés egyesületi formát öltött. A Zene Európai Ünnepe egyesülete szervezők és intézmények hálózatát fogja össze. Chartáját 1997-ben 12 európai ország 16 városa írta alá Budapesten.

Az év leghosszabb napján – illetve már napjain – a városok legkülönfélébb helyein, tereken, megállókban, hidakon, parkokban sőt reptereken zenészek és hangszereik egy varázslatos világot hoznak el, amelyben csak a zene létezik. A zene, amely a közönségé és a zenészeké.

2020-ban az EBU kezdeményezés;re 25 európai zenekar 188 művésze a virtuális térben összekapcsolódva tisztelgett a zene közösségteremtő és összetartó ereje előtt. Ők adják elő Marc-Antoine Charpentier Te Deum című művét, amely az Eurovízió szignáljaként is ismert. Magyarországot a felvételen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara képviseli (a videó 42. másodpercénél), Szlovákiát pedig a Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekarának tagjai (a videó 32. másodpercénél).

 

 

A felvételen 18 európai ország zenekara m\k0d0tt k0zre:

Nagy-Britannia, Fehéroroszország, Németország, Horvátország, Magyarország, Hollandia, Norvégia, Ausztria, Lengyelország, Franciaország, Románia, Olaszország, Írország, Albánia, Spanyolország, Szlovákia, Svédország, Ukrajna.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának tagjai:

Fenyvesi Andrea (hegedűművész), Soós Levente (oboaművész), Fervágner Csaba (nagybőgőművész), Kovács Péter (hegedűművész), Csonka Balázs (hegedűművész), Varga Fruzsina (fuvolaművész), Drahos Rebeka (fuvolaművész), Fejérvári János (brácsaművész), Jankó Attila (fagottművész), Cs. Nagy Tamás (brácsaművész), Bíró Zoltán (nagybőgőművész).

EZ, ATEMPO.sk