ESENCIA - a hagyományos kultúra új fesztiválja indul magyar résztvevőkkel is Kassán

Kassa Megye Kulturális Központja, háromnapos folklórfesztivállal készül, amely egyedülálló a megyében.

A fesztivál telis-tele lesz folklórral, néphagyományokkal és persze jó hangulattal. Ilyen lesz ez az ESENCIA a kassai KUNSTHALLE épületében, 2023. október 12-e és 14-e között. Ének, zene és táncok keverékét kínálják a régiókból - Abaúj, Gömör, Szepesség, Zemplén - a fesztivál hazai és külföldi vendégei közreműködésével.

„2022-ben indult a Megye kincsei néptáncegyüttesek támogatási rendszere, fesztiválunk ezen rendszer eredményeinek a bemutatása. 2023-ban a gyermek néptáncegyüttesek kerültek a fókuszba. Nagy örömünkre szolgál, hogy a gyerekek és fiatalok ennyire érdeklődnek a hagyományos értékek és kultúra iránt, ezt bizonyítja a seregszemlére jelentkezett együttesek száma is. A fesztivál gazdag műsort és számos kísérőprogramot kínál teljes időtartama alatt" – árulta el Rastislav Trnka, a Kassa megye elnöke.

 

 

A programot október 12-én csütörtökön külföldi vendégek, a budapesti Fitos Dezső Társulat hivatásos táncosai kezdik a Láda titka című táncszínházi darabbal. Délelőtt 11 órakor az általános iskolák tanulóit és diákjait várják, majd a családokat délután 16.00 órakor. 19:00 órakor a szlovákiai szellemi kulturális örökség szegmenseit bemutató kiállás megnyitójára kerül sor, mely a Hagyományos Népi Kultúra Központjának közreműködésével valósul meg. Az esti koncert 20:00 órai kezdettel – mely a Spectrum Quartett vonósnégyes, a Nogaband népi zenekar és az Ulijanky énekegyüttes közös produkciója – igazi zenei csemegének ígérkezik.

Pénteken, október 13-án 16:00 órától minden korosztály talál magának elfoglaltságot. A látogatók különböző táncmotívumokat tanulhatnak meg szakavatott táncoktatók segítségével, köztük a Zsuráfszkyné Szabó Judittal és ifj. Zsuráfszky Zoltánnal (a Magyar Állami Népi Együttes szólistája). 20:00 órától egy izgalmas koncerttel készülnek a fesztivál újabb vendégei, a pozsonyi Folk&Bass Orchestra zenekar és a Ženy z Muzičky énekesnői, akik remélhetőleg nem egy látogatót megtáncoltatnak.

 

Sajó Banda

 

A fesztivál szombaton éri el csúcspontját. A népzene és népdal kedvelőit 13:00 órától a Vidiečanova Habovka kerületi fordulója várja az érdeklődőket a Thália Színházban. Ott mutatkozik be a Sajó Banda a zenekarok kategóriájában és Répássy Ivett az énekesek között.

A Kunsthalle épületében 14 órától Kassa megye gyermek- és ifjúsági néptáncegyüttesei lépnek fel A megye kincsei (Klenoty kraja) című seregszemlén, köztük a Kis Ilosvai Nagyidáról, a Rozmaringsarj Abaújszináról és a Zsenge Komócsa Nagykaposról. A fesztivál csodálatos színfoltja lesz a Roman Sorger által rendezett Kassa megye esszenciája című gálaműsor. A fellépők olyan gyermektehetségek lesznek, akik az év során két zenei és táncműhely résztvevői voltak, és közösen hozták létre egy koreográfiát a megye régióinak táncanyagából. Az Abaúji régió táncait a Východnái folklórfesztivál után Kassán is előadják a régió felnőtt szólistái.

„A megye kincsei (Klenoty kraja) seregszemlén több mint 350 gyermeket várunk. A gyermekek tehetségének támogatása kiemelten fontos számunkra. Lehetőséget kívánunk teremteni a gyerekeknek fellépésre, közös találkozásra illetve új zenék és táncok megtanulására is” – mondta el Kupec Mihály, a Kassa Megye Kulturális Központjának igazgatója.

A fesztivál gazdag kísérőprogramokkal várja a látogatókat: kreatív kézműves műhelyek, hagyományos termékek piaca, Szlovákia szellemi kulturális örökségét bemutató kiállítás, filmvetítés, táncház és még sok más.

A fesztivál programja

ATEMPO.sk
Fotó: archívum