Székely táncbemutató Felvidéken és Magyarországon is

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes ismét nagyszabású turnéra indul október 13-20. között Magyarországra és Felvidékre.

A műsoron a Boldogasszony tenyerén című darab, a Katica, az örökké síró királykisasszony, valamint egy Folklór-összeállítás szerepel.

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes visszatérő vendég a Hagyományok Házában, legutoljára a közönség 2021-ben élvezhette művészetüket. Ezúttal is a Határtalan Táncfőváros programsorozat keretében lépnek fel, s a Boldogasszony tenyerén című produkciót láthatják a nézők.

 

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

 

Az előadás a világegyetem örökérvényű működési rendjét követi, ami a magyar néphitnek is alapja. A magyar hiedelemvilágunkban a Boldogasszony, a Babba Mária, mint a világot életre hozó Istenanya jelképek formájában évszázadok alatt fennmaradt, és napjainkban is jelen van táncainkban, szokásainkban, archaikus imáinkban, gyermekjátékainkban, énekeinkben, mesekincsünkben. Ez a kultusz egészen a jelenkori keresztény korunkig köti össze az összmagyarság történetét, ami sok esetben nem tudatos, hanem átörökített, beivódott szokás. Az előadás a kultikus eredetű körtáncok formavilágával, archaikus népi imákkal, népénekekkel, szülés és születés és a lakodalmi asszonnyá avatás szokásaival szemlélteti a Boldogasszony tisztelet átöröklődött formáit. Az összeállításban mezőségi, moldvai, rábaközi, vajdaszentiványi, jobbágytelki, gyergyói, felcsíki, gyimesi táncok, népi gyermekjátékok, leánykörtánc, legényes táncok láthatóak. A népdalok mellett egyházi népénekek, archaikus imák is elhangzanak.

A Katica, az örökké síró királykisasszony című darab minden korosztálynak kellemes perceket szerezhet Budapesten és a felvidéki Bodrogszerdahelyen.

Feltehetjük a költői kérdést: vajon mi történik az örökké nevető királylánnyal és a mindig vidám királyi udvarral, ha a világmindenség összes boszorkánya, vasorrú bábája, satrafája, csoroszlyája, hárpiája, fúriája és szipirtyója fenekedik ellenük, hogy a vesztüket akarva megalkossák a Boldogtalanság Világbirodalmát? Vajon győzedelmeskedhet-e a boszorkányok hada ellen a vidámság szeretett királya, akit a sok megpróbáztatástól légcsőhurut gyötör, ráadásul udvari bolondját is elérte a kórság, akire poétikai megbízatásának gyakorlása közben, távolba meredtében csapott le a kíméletlen „költőhártya” gyulladás. A fordulatos és izgalmas mesejátékban, a magas színvonalú néptánc mellett merőben új, színházi fordulatokkal is meglepik a közönséget.

 

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

 

Az Együttes a turnéját – a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete meghívására –a Hungexpo „A” Pavilonjában fejezi be, a kétszer félórás Folkműsorban sóvidéki, felcsíki, szilágysági és mezőségi férfitáncok szerepelnek.

 

A turné állomásai

Boldogasszony tenyerén:
Hagyományok Háza (október 13-án 20.30),
Hajdúnánás (október 15-én 18.00),
Balmazújváros (október 17-én 19.00),
Tiszaújváros (október 18-án 19.00)

Katica, az örökké síró királykisasszony:
Magyar Zene Háza (október 14-én 10.30),
Bodrogszerdahely (október 19-én 11.00)

Folkműsor:
Hungexpo „A” Pavilon (október 20-án 13.30 és 17.30)

 

Csermák Zoltán, ATEMPO.sk
Fotó: Ádám Gyula, Gábos Albin