Kocska Ádám zenekara nyert – a Kiss Zenészek is díjat hoztak el az Öröm a Zene nagydöntőjéből

Kocska Ádám zenekara nyert – a Kiss Zenészek is díjat hoztak el az Öröm a Zene nagydöntőjéből

Közel ezer zenekarból a felvidéki Kocska Ádám zenekara, a Gorg & Benzol nyerte az Öröm a Zene tehetségkutató-sorozat 2022-2023-as évadát a hétvégi nagydöntőben. Az év felfedezettje a Boyongó zenekar lett, és kimagasló zenei tehetségükért négy együttes, az A Flirt, a Crescendo Selecta, a Visionless Humanity és a felvidéki Kiss Zenészek kapott Újfalusi Gábor-díjat. A zsűri arról is döntött, hogy mely formációk jutottak be a Hangfoglaló Program induló zenekari meghallgatására.

Az Öröm a Zene 23 magyarországi és határon túli tehetségkutatójáról jutottak be a legjobbak a hétvégi döntőbe, hogy összemérjék tudásukat, és megküzdjenek a 4 millió forintos fődíjért. Az együttesek koncertjeit egy ötfős zsűri nézte végig és értékelte, nevezetesen

Andrásik Remo, az Öröm a Zene igazgatója, tanár, zenész,
Cselőtei László, az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiumának vezetője,
Major Eszter, Artisjus-díjas szövegíró,
Nagy Szabolcs zenei újságíró, PR-szakember
és Warnusz Zsuzsa zenész, Artisjus-díjas zenepedagógus.

A zsűri döntése értelmében a Csikk, a Butterbros, a K-Moringa (a Gorg & Benzol zenészeinek másik együttese), a Liana, a Szaffi, a The Microwaves, a The O2's és a Trampúr jutott be a Hangfoglaló Program induló zenekari meghallgatására. Mint ismert, a Hangfoglaló Program minden évben élőben meghallgat együtteseket, és az alapján dönt a támogatásukról. Idén 15 formáció fog kapni 2,5 és 4 millió forint közötti segítséget terveik megvalósítására.

 

Kiss Zenészek

 

A zsűri döntésének értelmében kimagasló zenei tehetségükért négy együttes, az A Flirt, a Crescendo Selecta, a Visionless Humanity és a

felvidéki Kiss Zenészek kapott Újfalusi Gábor-díjat. Ezzel a Kiss Zenészek, a komáromi Aylen’s Fall 2015-ös harmadik helye mellett a legjobb felvidéki csapat lett a tehetségkutató sorozatban.

Az év felfedezettje a Boyongó zenekar lett,

a teljes sorozatot pedig a Gorg & Benzol nyerte a felvidéki Kocska Ádámmal, akiknek szeptemberben jelent meg első albuma.

 

Gorg & Benzol

 

Első helyezésüknek köszönhetően automatikusan megkapják a Hangfoglaló Program 4 millió forintos támogatását. A trió a debreceni Fülesbagoly Tehetségkutató döntőjéből jutott a fináléba. Zenéjük nehezen kategorizálható, instrumentális dalaikban váratlan formában bukkannak fel a fúziós jazz, a progresszív rock, a techno, a funky és még számtalan stílus elemei. Győzelmüket egy magas színvonalú döntőben érték el.

„15 év tapasztalata alapján mondom, hogy idén volt az egyik legerősebb a mezőny” – fogalmazott Andrásik Remo. „A tehetségek olyan sűrűn voltak jelen, hogy kabátot lehetett rájuk akasztani. Jól látható, hogy valamifajta mozgás elindult a könnyűzene utánpótlásában, és jönnek fel a tehetségek. Fantasztikus két napon vagyunk túl.”

Az Öröm a Zene pedig folytatódik is tovább a következő évaddal, az első megmérettetés november 11-én lesz Pakson.

ATEMPO.sk
Fotók: Csapó Vera, Csáky Mátyás