A Magyarázat mindenre című film két díjat is elhozott Chicagóból

A Magyarázat mindenre című film két díjat is elhozott Chicagóból

Reisz Gábor Magyarázat mindenre című magyar-szlovák koprodukciós filmjét két kategóriában is díjazták a Chicago Nemzetközi Filmfesztiválon.

Az alkotás nyerte a nemzetközi nagyjátékfilmek szekciójában a legjobb filmnek járó, Arany Hugo elnevezésű fődíjat, valamint a legjobb forgatókönyvért járó Ezüst Hugo díjat is megkapta.

A zsűri indoklása szerint a Magyarázat mindenre "zseniálisan meséli el főhőse felnőtté válásának, egyúttal egy ország kulturális változásainak többrétegű történetét. A szellemesen, lebilincselően és intelligensen elbeszélt, gyönyörű történet egy látszólag jelentéktelen eset nyomán bontakozik ki. A kiválóan megírt, megrendezett és eljátszott film nemcsak a felnőtté válás nehézségeivel foglalkozik, hanem behatóan megvizsgálja az emberi természetet is, amikor a döntések meghozatalának ijesztő kihívásával kell szembenéznie".

 

 

A film - melynek forgatókönyvét Reisz Gábor és Schulze Éva írta - emellett a legjobb forgatókönyvért járó Ezüst Hugo díjat is elnyerte. A főbb szerepekben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók. A film a Proton Cinema és az MPhilms gyártásában készült az AVF - Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával. A film szlovákiai koproducere a pozsonyi Prikler Mátyás.

A Magyarázat mindenre elnyerte a legjobb film díját a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Horizontok nevű szekciójában.

A film október 5. óta látható a magyar mozikban, eddig több mint 36 ezer néző váltott rá jegyet.

ATEMPO.sk
Fotó: Vajda Réka