Rudolf Schuster elárulta, melyik a kedvenc magyarnótája

A Dankó Rádióban adott interjút Rudolf Schuster író, Szlovákia korábbi köztársasági elnöke. A magyarnóta műfajáért rajongó volt szlovák államfő kedvenc szerzeményét is megosztotta a hallgatókkal.

Rudolf Schuster 1934. január 4-én született Kassán. A kelet-szlovákiai város mellett a Bódva partján fekvő Mecenzéfhez kötik családi gyökerei. Gyermekként németül és magyarul beszélt, mivel édesanyja révén magyar származású. Örökségként kapta tőle a magyarnóták szeretetét is.

„Német iskolába jártam, de otthon a szüleim magyarul beszéltek. A háború után a német iskolát bezárták, szlovák iskolában kezdtem a negyedik osztályt, de nem ment könnyen a nyelvtanulás. Vegyes nyelvkörnyezetben életem. Karácsonykor mindig összejöttek a szlovákok, a magyarok és a németek, észrevétlenül váltogattuk beszélgetés közben a nyelveket. Emlékszem, mindig a Kossuth Rádiót hallgattuk, énekeltünk is. Az Akácos út és az Amikor majd nem leszek már című nótát sokszor daloltuk” – idézte fel gyerekkori emlékeit a Dankó Rádió műsorában.

A volt államfő máig rajongással szereti az érzelmes népies műdalokat. 2020-ban, a 86. születésnapján magyar nyelvű nótás lemezt adott ki, amelyen magyarnótákat, operetteket és örökzöldeket énekel. Az ünnepélyes lemezbemutatót 2020 januárjában a történelmi tokaj-hegyaljai borvidékhez tartozó szlovákiai magyar településen, Szőlőskén tartotta. Itt ajándékozta meg a barátait, a vendégsereget egy zenés szórakoztató és szívhez szóló műsorral, duettpartnere Abaházi Nagy Lívia felvidéki operaénekes volt.

A Dankó Rádió riportere a beszélgetés végén kíváncsiságból feltette azt a kérdést, ami az elmúlt hetekben a leginkább meghatározza a csatornát.

Az év magyarnótája közönségszavazás kapcsán Rudolf Schuster elárulta, az ő kedvenc szerzeménye az Az a szép, akinek a szeme kék.

Az év magyarnótájára november 17-ig várják a szavazatokat.

Ezek a legnépszerűbb magyarnóták a Dankó Rádió hallgatói szerint

ATEMPO.sk / MTVA