Meghalt Jakab Csaba, Chuck Norris magyar hangja

70 éves korában elhunyt Jakab Csaba színész, az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronhang, aki Chuck Norris mellett Denzel Washingtonnak, Jean-Claude Van Dammenak, Dolph Lundgrennek, Jason Stathamnek, Liam Neesonnak, Jackie Channek és Kurt Russellnek is kölcsönözte hangját.

Csornán született 1953. szeptember 1-én, középiskoláit Algírban, egy francia nyelvű iskolában végezte. Édesapja Algériában dolgozott építészmérnökként, kiküldetésben. Lakóházakat, iskolákat, színházakat, sportpályákat tervezett. Jakab Csaba kiválóan beszélt franciául is.

Édesapja azt szerette volna, ha fia is építész vagy közgazdász lesz. "Én viszont úgy éreztem: az egyetlen pálya, amelyben ki tudok teljesedni, amelyben azt csinálhatom, amit igazán szeretek – az a színészet."

1975–1979 között a Színház és Filmművészeti Főiskolán végezte tanulmányait, a Vígszínházban gyakornokoskodott. 1978-ban játszott először tévében, a Nincs visszaút című tévéjátékban. Diplomás színészként először vidékre szerződött. 1979–1982 között a szolnoki Szigligeti Színház tagja volt.

1981-ben szerepelt először játékfilmben, Szurdi András: A transzport című filmjében. Sokoldalú színész, bár főiskolás korában és kezdőként főleg hősszerepeket osztottak rá. Majd karakterszerepek is megtalálták – drámai, zenés és prózai darabokban vígjátékokban egyaránt.

 

 

1983-tól a Népszínház (Józsefvárosi Színház) és a Budapesti Kamaraszínház tagja volt 2000-ig. Játszott többek között a Pécsi Harmadik Színházban, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban, a budapesti József Attila Színházban, az egri Gárdonyi Géza Színházban a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban is.

Láthattuk a Képvadászok, az Állítsátok meg Terézanyut! és A tökéletes gyilkos című filmekben, a Kisváros, a Barátok közt, a Jóban Rosszban, a Mintaapák és a Hazatalálsz című sorozatokban is.

A hazai színészek közül ő volt az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronhang, leggyakrabban Chuck Norrisnak kölcsönözte hangját sok más világsztár mellett. Olyan sorozatokban hallhatjuk, mint a Csillagkapu, A szökés, az Alias, a Walker, a texasi kopó, Harmadik műszak, Szex és New York vagy a CSI: A helyszínelők.

2007-től a Movies 24, 2013-tól az AXN Black és Sony Movie Channel, 2023-tól a Viasat Film csatorna hangja volt. Utoljára az RTL Sztárbox műsorában ringszpíkerként láthattuk a képernyőkön.

Fia Jakab Márk televíziós műsorvezető.

EZ, ATEMPO.sk / Blikk
Fotó: Art-Színtér