A legjobb film díját nyerte a SEMMELWEIS Torontóban

A legjobb film díját nyerte a SEMMELWEIS Torontóban

A Koltai Lajos rendezésben készült SEMMELWEIS film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat. A magyar mozikban már látható új film női főszereplője, Nagy Katica személyesen vett részt a torontói vetítésen és közönségtalálkozón.

A nagy sikerű New York-i világpremiert és a Los Angeles-i vetítéseket követően a Torontó közönségét is meghódította Koltai Lajos filmje az „anyák megmentőjeként” világhírű magyar orvosról, Semmelweis Ignácról. A 19. alkalommal megrendezett Torontói EU Filmfesztiválon, mely kiváló európai filmeket mutat be a kanadai közönségnek, a magyar alkotás lett a legjobb a közönség szavazatai alapján, így elnyerte a fesztivál legjobb filmjének járó díjat. Nagy Katica, a Semmelweis női főszereplője személyesen jelen volt a bemutatón, és közönségtalálkozón is részt vett a torontói magyar főkonzulátus meghívására.

 

Semmelweis-film

 

Az elismerést a Torontói Főkonzulátus nevében Igaz Máté Árpád ügyvivő vette át, beszédében kifejezte háláját a Fesztivál szervezőinek és a nézőknek, valamint méltatta a film fantasztikus alkotóit. A Semmelweis a Torontói Főkonzulátus, a Nemzeti Filmintézet és a New York-i Liszt Intézet szervezésében került bemutatásra a Torontói EU Filmfesztiválon.

Az Oscar-díjra jelölt, legendás rendező-operatőr, Koltai Lajos hazai színészek legjobbjaival készítette el a nagy klasszikus filmek méltó utódját, egy különleges ember történetének magával ragadó, látványos és érzelemgazdag krónikáját.

„Semmelweis Ignác doktor az az ember, aki megtalálta a saját ösvényét, és járni is tudott rajta. Minden kellemetlen tulajdonsága dacára következetesen képviselt valamit, akkor is, ha folyton akadályokba ütközött. Mániákus elhivatottsága filmvászonra kívánkozott. Kevés a követendő példa a világban, de ez biztosan az.” – nyilatkozta filmje főhőséről Koltai Lajos.

 

 

A két főszereplőn, Vecsei H. Miklóson és Nagy Katicán kívül fontos szerepet kapott a filmben Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Csapó Attila, Znamenák István, Hajduk Károly, Simon Kornél, Mészáros Blanka és Kizlinger Lilla is.

A romantikában sem szűkölködő, fordulatos és izgalmas film, amely egyszerre idézi meg a 19. századi Bécs hangulatát, egy korabeli kórház izgalmait, valamint az osztrák és magyar orvosok közötti ellentéteket, már látható a hazai mozikban.

 

Semmelweis-film

 

A Semmelweis a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készült. Producere Lajos Tamás és Vida Joe, rendezője Koltai Lajos, operatőre Nagy András, a forgatókönyvet Maruszki Balázs írta. A film dramaturgja Goda Kriszta, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Szakács Györgyi, vágója Kovács Zoltán volt.

ATEMPO.sk / NFI
Fotó: NFI, Youtube, Balogh Zoltán / MTI