Ukrajnából elmenekült tehetségekkel jön a Visegrádi Virtuózok – Boros Misi műsorvezetőként tér vissza

Negyedik nemzetközi évadát kezdi meg a Visegrádi Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny és edukációs program. Ez az Európa több országában (Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban, azaz a Visegrádi négyek országaiban, és egyes választott vendégországokban) sugárzott tévéformátum nézők százmillióihoz jut el világszerte. Magyarországon a Duna TV sugározza péntek esténként, december 29-től.

Az idei nemzetközi műsor új zsűritagokkal és mentorokkal gazdagodott. Az ítészek között van Maestro Plácido Domingo operaénekes, Miklósa Erika operaénekes, Keller András hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója, HAUSER csellóművész, Plácido Domingo Jr. énekes, zeneszerző, DIMASH énekes, Pablo Sáinz Villegas klasszikus gitárművész, Gabriela Rachidi kulturális igazgató és Harvey Goldsmith zenei promoter.

A versenyzők mentorai ezúttal Bogányi Gergely zongoraművész, Bátor Tamás operaénekes, Clara Dent Bogányi oboaművész, Elina Nechayeva énekes, Petar Culic gitárművész, Peter Valentovic zongoraművész és Batta András zenetudós, akik segítik a fiatalokat a felkészülésben.

A nemzetközi adásban is lesz magyar műsorvezető, a lengyel Ida Nowakowska mellett szerepet kap Boros Misi is, aki a Virtuózok felfedezettjéből érett nemzetközi hírű művésszé, és idén először próbálja ki magát műsorvezetőként is, Bátor Anna partnereként a backstage-ben fognak beszélgetni a versenyzőkkel.

 

Boros Misi

 

Idén három új zsűritagot ismerhetünk meg a műsorban. Elsőként Plácido Domingo Juniort, aki mentorként és a Virtuózok főcímzene szerzőjeként segítette eddig a Virtuózok műsort, most pedig a zsűriben is kipróbálhatja magát.

Szintén új zsűritag, a nemzetközi hírnévnek örvendő Dimash Qudaibergen kazah énekes. Hangterjedelme és technikája páratlan, 8 hangszeren is játszik, és tizenhárom nyelven adott elő dalokat. A nyugaton most feltörekvő Dimash keleten már szupersztárnak számít, aki színpadi előadóként intenzív érzelmi hatást gyakorol a közönségére. Számos országban, köztük az Egyesült Arab Emírségekben, Kazahsztánban, Oroszországban és Kínában is elnyerte a zenei művészek számára elérhető legmagasabb díjat. Rendszeresen fellép a televízióban, és New Yorktól Londonon és Moszkvától Sencsenig teltházas arénákban lép fel. Rendszeresen meghív fiatalokat saját koncertjein való fellépésre.

A harmadik új nemzetközi zsűritag pedig Keller András Kossuth-díjas hegedűművész-karmestert, a Concerto Budapest zeneigazgatója, aki, amint Peller Mariann producer kiemelte, segítségével és szakmai tanácsaival is támogatta a műsor létrejöttét.

 

Virtuózok

 

A Virtuózok V4+ sajtótájékozatóján megjelentek még Kotán Attila, a Liszt Ferenc Zeneakadémia kancellárja és a műsor főtámogatója, az MVM Group vezérigazgatója, Mátrai Károly, aki így nyilatkozott:

“Az MVM Csoport regionális szerepének erősítésében kiemelten fontosnak tartja a gazdasági kapcsolatok mellett a kulturális fejlődést is, a zene pedig egy olyan nyelv, amelyet mindenki megért, és ami összeköt minket. A Virtuózok ékes példája ennek a zene erejével való kapcsolatnak, ami áthidalja a határokat és összehozza a tehetségeket a régió különböző országaiból. Éppen ezért is támogatjuk a Virtuózokat, és hiszünk abban, hogy a művészi tehetség és kreativitás felkarolása nem csupán a kulturális gazdagodásban játszik szerepet, hanem elősegíti a térség egészének virágzását és a közösségek szorosabb összekapcsolódását.”

 

Idén több meglepetést és újítást is tartogat majd a Virtuózok formátum, amelyet decemberben forgatnak és december 29-től öt héten át sugározza a Duna Televízió, péntek esténként. A műsor döntőjét január 19-én láthatja a közönség, ezután pedig egy gálaműsor kerül adásba a Virtuózok győzteseivel.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy idén a V4-országok tehetségei mellett Ukrajnából elmenekült, hazájukat a háború miatt elhagyni kényszerült fiatalokat hívtak meg, ezzel is kiállva a béke mellett.

Szintén bejelentették, hogy 2024-ben két koncert is lesz a Zeneakadémia nagytermében, ahol korábbi és idei, új felfedezettekkel is találkozhat a közönség: január 7-én a Concerto Budapest, március 1-én pedig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretével.

ATEMPO.sk
Fotó: Virtuózok