Dicsérjed az Istent – különleges felvidéki népénekek Méry Rebeka új lemezén

Új önálló lemezzel jelentkezik a somorjai származású Méry Rebeka.

A Dicsérjed az Istent - Felvidéki népénekek című lemez a szlovákiai magyar területekről gyűjtött népénekekből merítkezik. "Jelenti magát Jézus háromszor esztendőben" - ahogy az ismert egyházi eredetű, Felvidéken gyűjtött rítusének is megénekli, az egyházi év szerint haladva a három fő egyházi ünnepünk szokáskörét veszi sorra, ezért is ez a népének került a lemez kezdő összeállításába.

„A zenei anyag kiegészül még egyéb népénekekkel: Mária-énekekkel, Szent István királyról szóló, valamint esti imát, dicséretet magukba foglaló népi vallásos folklórgyűjtésekből merítkező összeállításokkal is. Esetenként a zenei kíséret beidéz a liturgikus évkör szokásaihoz aktuális egyházzenei ismert motívumokat, illetve a népénekek egy-egy ismertebb, hivatalosabb párhuzamát.” - tudtuk meg Rebekától.

Álomszerűen sejtelmes hangzás – Megjelent Méry Rebeka első dala, a Messzire (VIDEÓ)

 

Méry Rebeka

 

A főképp énekes összeállításokat a szlovákiai magyar népzenei hagyományban használt jellegzetes és autentikus hangszereléssel színesítették: hegedű, duda, citera, palóc furulya. Mindehhez Rebeka közreműködő zenésztársa volt Konrád Viktor (duda, palóc furulya) és Takács Borbála (hegedű), citerán pedig ő magam működött közre. Ennek ellenére az énekes anyag képezi a zenei főszerepet, a hangszerek pedig kísérő funkcióban szerepelnek.

„Az elkészült lemez különlegessége, hogy egy szakrális térben, élőben rögzítettük, a szlovákiai magyar kisváros, Somorja középkori templomában, amely Csallóköz egyik legrégebbi egyházi épülete.” - árulta el a friss Junior Prima-díjas énekesnő.

A felvidéki Méry Rebeka is Junior Prima Díjat kapott – ők a Népművészet és Közművelődés kategória díjaztottjai 2023-ban

A zenei anyag első bemutatója is a somorjai református templomban valósulhatott meg még októberben a Somorjai Református Egyházközség és a KULTMINOR támogatásának köszönhetően.

 

 

Dallista

1. Jelenti magát Jézus háromszor esztendőben
2. Harmatozzatok, égi magasok (Advent)
3. Ó, fényességes szép hajnal (Advent)
4. Menj el sietséggel, arkangyal, Gábriel (Advent)
5. Ó, édes mennyből szállott gyermek (Karácsony)
6. Mária altatója (Karácsony)
7. Jer, menjünk Kálváriára (Nagyböjt)
8. Mária-siralmak (Nagyböjt)
9. A keresztfán (Nagyböjt)
10. Dicsértessél Szent Keresztfa (Nagyböjt)
11. Alleluja (Húsvét)
12. A pünkösdnek jeles napja (Pünkösd)
13. Pünkösdi dicséret
14. Esti ima
15. Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga
16. Boldogasszony anyánk

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Méry Rebeka archívum