Gertler Teóval és Abouzahra Mariammal jön a Virtuózok V4+ utolsó adása

Végéhez ér a Virtuózok V4+ klasszikus zenei tehetségkutató negyedik nemzetközi évada, pénteken 20.45-től láthatják a döntő második részét. Öt ország fiatal virtuóza mellett a fináléban különleges extra produkciót is láthatnak: Michael Jackson világhírű dalának átiratát, amely kizárólag a virtuózok számára készült és a műsor szereplői adják elő.

Valamennyi emlékezetes pillanat bemutatása érdekében két részletben láthatják a Virtuózok V4+ nemzetközi döntőjét magyar, cseh, lengyel, szlovák, valamint a háború miatt otthonukat elhagyni kényszerült ukrán ifjú tehetségek fellépésével. A finálé múlt hét pénteki első adásában öt ország tizenegy indulója közül már hatan megmutatták tehetségüket a nemzetközi zsűri előtt, a pénteken esti második részben további öt fiatal lép a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagytermének színpadára.

Ekkor követhetik a harmadik magyar továbbjutó, Abouzahra Mariam hegedűjátékát is. És itt látható majd a pozsonyi Gertler Teo is.

A fellépő versenyzők

Abouzahra Mariam (hegedű, Magyarország)
Amelia Anisovych (ének, Ukrajna)
Zarina Zaradna (hárfa, Lengyelország)
Gertler Teo (hegedű, Szlovákia)
Ondřej Toman (klarinét, Csehország)

 

Virtuózok V4+ 2024

 

A Virtuózok produkció mindenkor elkötelezett a béke mellett. Ezt hivatott kifejezni az a határokon átívelő előadás, amit az eredményhirdetés előtt láthatnak a nézők. A világhírű Heal the World című dal különleges átiratát Pejtsik Péter zeneszerző komponálta kizárólag a virtuózok számára, amelyet a tehetségkutató szereplői adnak elő a Pannon Filharmonikusok kíséretével. Dimash Qudaibergen, Placido Domingo Jr., Miklósa Erika, Elina Nechayeva és a 7 éves ukrán énekes, Amelia Anisovych énekelnek majd közösen. Michael Jackson dalába szőtt komolyzenei motívumok megmutatják, hogy az eltérő elemek illeszkedhetnek egymásba. Üzenete az emberiség közös nyelvén, a zenén keresztül a remény arra, hogy meggyógyítjuk a világot, amelyben nem lesznek ellenségek, és mindannyian testvérként élhetünk.

 

Virtuózok V4+ 2024 - zsűri

 

A Virtuózok V4+ nemzetközi zsűrijének elnöke Maestro Plácido Domingo operaénekes, az ítészek között foglal helyet Miklósa Erika a Magyar Szent István-Renddel kitüntetett, Kossuth-díjas operaénekes, Gabriela Rachidi kulturális igazgató, HAUSER csellóművész, Pablo Sáinz Villegas klasszikus gitárművész, Harvey Goldsmith zenei promóter, Keller András Kossuth-díjas hegedűművész-karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója, Plácido Domingo Junior énekes, zeneszerző, a Virtuózok főcímzene szerzője, és Dimash Qudaibergen kazah énekes.

A nemzetközi adás műsorvezetője a lengyel Ida Nowakowska. A backstage-ben a magyar Virtuózok-széria egyik legsikeresebb győztese, a zongorista Boros Misi, valamint Bátor Anna opera nagykövet várja a nézőket, és beszélget a versenyzőkkel, családtagjaikkal, valamint felkészítőkkel.

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: Hegedűs Bence, Virtuózok