A Virtuózok felfedezettje, a pozsonyi Gertler Teo nyert a neves novoszibirszki hegedűversenyen

Szenzációs győzelemmel zárult 2019. november 28-án Novoszibirszkben a Fiatal Hegedűművészek IX. Nemzetközi Versenye.

A pozsonyi Gertler Teo, a VIRTUÓZOK 11 éves magyar-szlovák tehetsége, a verseny legfiatalabb indulója megnyerte korcsoportját, a nagydíjat és a legfiatalabb versenyzőnek járó különdíjat is.

Gratulálunk Teónak és tanárainak, Perényi Eszternek és Ácsné Szily Évának!

 

A Fiatal Hegedűművészek IX. Nemzetközi Versenye Novoszibirszkben 2019. november 19-e és 28-a között zajlott.

 

Gertler Teo

 

Ez az egyik legrangosabb szakmai verseny a világon. Háromévente egyszer kerül megrendezésre, és fényes kulturális esemény, nemcsak városi és országos, hanem globális szinten is.

A kilencedik verseny résztvevőit 11 országból válogatták be: Oroszország, Kazahsztán, Japán, Szlovákia, Németország, Franciaország, Ausztria, Ausztrália, Lengyelország, Svédország és Kína.

Ennek a versenynek a korábbi nyertesei ma a legkeresettebb művészek között vannak,

köztük Zyui Bui Cong (1995), Mihhail Simonyan (1998), Nicholas Kokkert (2001), Maya Kisima (2004), Yerzhan Kulibayev (2007), Alex Galikhanov (2010), Monet Hattori (2013), Elvin Ganiev, Ellinor Melon (2016) és más közismert nevek.

Az 1995 óta fennálló verseny három fordulóban zajlott, az összes meghallgatás nyílt volt és 25 fiatal hegedűművész vett rajta részt. A döntőbe 12 fő jutott, 6 a fiatalabbak és 6 az idősebbek csoportjába. A nagyszabású verseny ideje alatt a zsűri és a közönség a fiatal zenészek előadásában összesen 172 zeneművet hallgatott meg.

 

Gertler Teo

 

Teóval a 2 hete lezajlott Bocelli-koncert után beszélgettünk, amikor elmondta, hogy nagyon sokat készült erre a novoszibirszki versenyre, mert 9 zeneművet kell összesen előadni (amennyiben továbbjut). Bizakodó volt, de ugyanakkor elmondta, nehéz dolga lesz, mert a korcsoportjában (sőt az egész versenyen) ő a legfiatalabb, és 19 éves korig vannak vele egy csoportban.

A verseny során a zsűri tagjai mesterkurzusokat is tartottak, többek közt az elnök, Zakhar Bron professzor, valamint a vendégkarmester, Jurij Tkachenko professzor is.

Teóval és Virtuózok-beli társaival legközelebb december 30-án találkozhatnak a Müpában, a Virtuózok Jubileumi Ünnepi Hangversenyen.

ATEMPO.sk