Sikeres hétvége - magyarok kaptak díjakat nemzetközi filmfesztiválokon

Sikeres hétvége - magyarok kaptak díjakat nemzetközi filmfesztiválokon

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az ELFOGY A LEVEGŐ a trieszti fesztiválról négy trófeát is elhozott, míg AZ UNOKA című film főszerepéért Blahó Gergelyt és a LARRY-ért Bernáth Szilárd rendezőt díjazták a török megapolisz, Izmir nemzetközi filmfesztiválján a szakmai zsűrik.

Két nemzetközi filmfesztivál is magyar sikerekkel zárult a hétvégén.

Az Elfogy a levegő a 35. alkalommal megrendezett trieszti filmfesztiválon, mely a közép-európai filmesek tekintélyes filmszakmai fóruma is egyben, a közönségdíj mellett a Cineuropa és a Central European Initiative zsűrijének díját is megkapta a versenyprogram legjobb játékfilmjeként.

Krasznahorkai Ágnest a film főszerepében nyújtott alakításáért elismerő oklevéllel méltatta a nemzetközi szakmai zsűri.

 

 

Moldovai Katalin első mozifilmje, az Elfogy a levegő a Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával valósult meg, forgatókönyvét a rendező Palóczi Zitával közösen írta. A nagy presztízsű torontói fesztiválon tartott tavalyi világpremierje óta nagy sikerrel szerepel a seregszemléken, Varsóban, a franciaországi Arras-ban, Thesszalonikiben és legutóbb Mannheimben is rangos díjakkal ismerték el. Moldovai Katalin személyesen vette át a díjakat a hétvégén Triesztben.

Blahó Gergelyt, az Oscar-díjas Deák Kristóf rendezésében készült Az unoka című bűnügyi thrillerbe oltott felnövés-történet főszerepéért, a legjobb színész díjával jutalmazta az Izmirben megrendezett Balkán Panoráma filmfesztivál zsűrije.

A rendező és Nina Kov forgatókönyvéből készült alkotást Brüsszelben, Los Angeles-ben, Portóban és a Stony Brooke filmfesztiválon is díjazták korábban.

 

 

Bernáth Szilárdot Larry című első mozifilmjéért tüntették ki a legjobb rendező díjával Izmirben.

Egy borsodi fiatal felkavaró története a Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs főszereplésével készült mozifilm, melyből nagy fesztiválkedvenc lett. Cottbus-ból, Skopjéból, a Riviera filmfesztiválról és Luxemburgból is fontos díjakat hozott el a közelmúltban.

 

 

ATEMPO.sk / NFI