A DAL 2024: Szarka Tamás segítségével, döntőben a Sugarloaf Nászindulója is – A tévénézők Bradics Jácint dalára szavaztak (VIDEÓK)

A maximális 40 ponttal jutalmazta a zsűri László Evelin Legényes című dalát, amit népviseletre és bőrszerkóra hajazó jelmezben, rockra hangolva adott elő az énekesnő A DAL 2024 első elődöntőjében. Madarász Gábor, A DAL session zenekarának gitárosa segített neki. Sokszínű volt a március 9-ei elődöntő, ami a zenei műfajokat illeti. Extra produkcióként magyar rajzfilmslágereket hozott a Jazzation, Magyarország legismertebb jazz-acapella formációja.

 

 

Elsőként a Junkies dala jutott a döntőbe március második szombatján. A Királyi többes swing feldolgozásban csendült fel, amelyet Fekete-Kovács Kornél dzsesszzenész, a Modern Art Orchestra vezetője mentorált. Elegáns öltönyben, a hátuk mögött tánckarral zenéltek a srácok. „Mintha mindig swinget játszottatok volna!” – lelkendezett az értékeléskor Szandi, a zsűri tagja. A Junkies dala 39 pontot kapott.

 

 

Színpadról a döntőbe

A második továbbjutó dal a show második részében hangzott el. Szarka Tamás segítségével, több népzenész közreműködésével népzenévé varázsolta Nászinduló című dalát a Sugarloaf. „Minden zene gyökere a népzene” – mondta kisfilmjükben Szarka Tamás Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész, költő. Amint befejezte a dalt a színpadon a zenekar, Fodor Imre műsorvezető már közölte is velük, hogy ők a Junkies utáni következő továbbjutók.

 

 

Negyedik lett az első elődöntőben Kocsis Tibor Egy életen át című dalának rockabilly változata, amelyben Csikány Tamás Fácán rockabilly dobos, a Mystery Gang zenekar tagja volt a segítségére. Szaxofonon Cserta Balázs működött közre. A zsűri véleménye szerint az énekes lubickolt ebben a műfajban. 38 pontra értékelték a dalt.

 

 

Új szabály szerint szavaztak a nézők

A döntő ötödik dalának kiválasztását a tévénézőkre bízta a produkció. Miután elhangzott az utolsó dal is, kezdődhetett a szavazás. A nézők Bradics Jácint Miért félnék álmodni című dalát juttatták tovább, amelyet Nagy Feró segített megrockosítani. „Jól állna neked egy nyár, egy zenekarral az oldaladon” – jelezte Egri Péter zsűritag arra utalva, hogy a 19 éves énekes már készen áll akár egy turnéra.

 

 

Sikerült a dalválasztó műsor idei újítása, hogy a dalok crossover formában, az eredetitől eltérő műfajban hangozzanak el. Ehhez az is kellett – amit a zsűri többször hálásan megköszönt – hogy az előadók, mentoraik segítségével, komolyan vegyék a műfaji követelményeket.

A jövő héten, szombaton teljes lesz A DAL 2024 döntőjének dallistája. Március 16-án a Phoenix RT Félszavak című dalának drukkolhatunk. Hogy kiket látunk, hallunk még és milyen műfajban a második elődöntőben, március 11-én, hétfőn délután kiderül.

A dalválasztó show minden részlete 10 éves portálunkon követhető!

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: A DAL