A Phoenix RT különleges feldolgozásával jön A DAL elődöntője – hétvégén kialakul a döntős mezőny

A Dal 2024 második elődöntőjében szombaton este ismét tíz dal bizonyíthat átdolgozott változatban. Az új hangzás és a színpadi megjelenés kialakításában a hazai könnyűzene kiválóságai segítik a versenyzőket. Öt produkció döntőbe jutásával összeáll a finálé mezőnye. Négy dal a zsűritől kapott pontszámmal, egy a közönség szavazataival folytathatja a versenyt a nemzetközi fődíjért.

Magyarország egyetlen dalversenyének új évada a második elődöntőjéhez érkezett, a forduló versenydalai már a Petőfi Rádióban is élőben hallgathatók.

A március 16-i adásban a felvidéki Phoenix RT Félszavak produkciója világzeneként szólal majd meg. Mező Misivel közösen cigány népzenében gondolják majd újra dalukat.

 

 

Rajtuk kívül az Egészben kell balladaként hangzik majd el az Arcidrától, az EVERFLASH Nyisd ki a szemed produkciója bluesként, a FLUIDIA Miről szól ez a dal? folk stílusban versenyez a döntőbe jutásért. Juhos Zsófi & Patocska Olivér Ma szerettem beléd duettje swingként, az Ugyanaz a ház Kökény Dánieltől jazz dalként bizonyíthat. A Name Projekt Nekem című dala rock köntösben, a Nem lehetek más a Negáltól jazzként mutatkozhat be A Dal színpadán. Az A nap süssön ki a PINKERS előadásában népzeneként csendül fel, a Roy Galeri Kiáltás pedig rockként tér vissza. A második elődöntőből 5 produkció csatlakozhat a finalistákhoz. A győztes dal előadója lemezkészítési lehetőséget nyer a berlini Hansa Studios-ban.

 

A Dal 2024

 

Az átdolgozásokban a magyar könnyűzene sztárelőadói segítették a versenyzőket: Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekese; Csikány Tamás Fácán, a Mystery Gang dobosa; Fekete-Kovács Kornél, jazz-zenész, trombitaművész, a Modern Art Orchestra vezetője; Madarász Gábor Madi, A Dal session zenekarának gitárosa; Mező Misi, a Magna Cum Laude énekese; Nagy Feró, Kossuth-díjas énekes, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere; Oláh József, a Parno Graszt alapító-dalszerzője; Pély Barna, Artisjus-díjas zenész; Sárik Péter, Erkel Ferenc-díjas jazz-zongoraművész, a Petőfi Zenei Díj 2023 év hangszeres előadója; valamint Szarka Tamás, Kossuth-díjas énekes, a Ghymes együttes alapítója.

A DAL 2024: Szarka Tamás segítségével, döntőben a Sugarloaf Nászindulója is – A tévénézők Bradics Jácint dalára szavaztak (VIDEÓK)

A válogató adásokhoz képest változás az elődöntőben, hogy a Szandi, Németh Alajos Lojzi, Ferenczi György és Egri Péter alkotta zsűri a pontszámok alapján négy, a közönség a szavazataival egy dalt juttathat tovább. A nézők arra a hat dalra küldhetnek SMS-t, amelyek nem jutottak be a négy közé, és a legtöbb voksot kapó kerül a döntő mezőnyébe. A fináléban a versenydalok a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kíséretében hangoznak el.

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: WildungPhoto