Új látogatottsági csúcs a MartFeszten

Új látogatottsági csúcs a MartFeszten

Remek hangulatban zajlott, s mint végül kiderült, látogatottsági csúcsot döntött a III. Martosi Szabadegyetem. Minden tekintetben magasra került a léc, hétvégére a sátorhelyek is zsúfolásig megteltek a Feszty parkban.

Az ötnapos rendezvényen összesen mintegy 10 ezren fordultak meg szerdától vasárnapig, ami jóval felülmúlja a korábbi 7-8 ezres látogatottsági csúcsot. A felvidéki magyar fiatalok összefogására létrejött rendezvény valódi találkozóhellyé nőtte ki magát, ahol a közös szórakozás kéz a kézben jár az együttgondolkodással.

A szórakoztatási részlegen minden nap szólt a zene: 15 nagykoncertet, továbbá 10 rövidebb koncertet és más zenei előadást hallgathattak végig a résztvevők. A szabadegyetemi részen 20 beszélgetés, előadás hangzott el, s ezek közül több is különösen nagy érdeklődést váltott ki a közönségből.

Képes, videós beszámolónk a Martfesztről

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő és Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke érdekfeszítő beszélgetését rengeteg kérdés tarkította a hallgatóság részéről, így az előadók a hivatalos idő lejárta után ráadást is tartottak, az Erdei előadóból az Árgyélus házba átvonulva. A szabadegyetemi forma nagy sikere, hogy Nógrádi és Németh szereplése – Kövér László országgyűlési elnök nyitófórumához hasonlóan – nem szűkölködött olyan, meglepően bátran kimondott háttérinformációkban és véleményekben, amilyenekkel a fősodratú médiában nem találkozhatunk.

Ugyancsak kiemelt érdeklődés övezte Világi Oszkár szereplését a Kukkónia projekttel kapcsolatban, illetve a bolíviai börtönéből nemrég szabadult Tóásó Előd és az ő ügyét napirenden tartó újságíró-riporter, Lukács Csaba beszélgetését. Az előadások sok tárgykörre kiterjedtek; volt oktatásügyi fórum, régiós önkormányzati fórum, régiós gazdaságpolitikai beszélgetés, és külön programpont foglalkozott a pályakezdő vállalkozókkal, a fiatalokat fenyegető, rejtett adósságspirállal, továbbá a felvidéki fiatalságról készült átfogó társadalmi, oktatási, gazdasági és lélektani felmérés eredményeivel. Önálló előadásban mutatták be a felvidéki magyarság második világháború utáni tragédiájának alig ismert epizódjait, hiszen nemcsak jogfosztás, erőszakos kitelepítés és reszlovakizálás jellemezte a korszakot, hanem magyarokon elkövetett tömeggyilkosságok is.

Nyirő József, a hamvaiban is nagy kalandokra kényszerülő erdélyi író révén terítékre került az irodalom és a nemzeti öntudat közti összefüggés, Jankovics Marcell és Duray Miklós pedig Felvidéken és a Kárpát-medencében kalandozott eszmeiség és valóság határmezsgyéjén. Gubík Ági színésznő, Varga Henrietta blogger és Kiss Virág fitneszmodell révén a könnyedebb témák is helyt kaptak, míg a vállaltan futballőrült szakújságíró, Gazdag József szereplése azt mutatta meg, hogy a könnyed és a fajsúlyos témák között nem mindig lehet meghúzni a határt. A kedves fociélményekkel induló beszélgetés nagy részében a bundabotrányokra terelődött a szó, amelyek a futballszerető emberekben ingatják meg a bizalmat az egész sportág iránt.

Az ARGO 2 filmvetítése és az azutáni közönségtalálkozó a tavalyihoz hasonló sokaságot csalogatott be, vasárnap pedig a Greenzero stúdió vetítőkocsija vonzotta a tekinteteket. Ebben lehetett ugyanis megnézni a magyar történelmet összefoglaló, háromdimenziós animációs rövidfilmet. Emellett színielőadás, kiállítás, közösségi játékok és vetélkedők, gyermekfoglalkozások, véradás és jótékonysági akciók kísérték a rendezvényt, amelyre Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes felejthetetlen előadása tette fel a koronát.

A Martosi Szabadegyetem rövid idő alatt olyan fesztivállá tudott válni, ahová Felvidék minden pontjáról, nagy számban jönnek a fiatalok kötetlenül találkozni, véleményt cserélni, új ismeretekhez jutni, és eközben együtt szórakoznak, új barátságokat kötnek. Találkozunk jövőre, a IV. MartFeszten!

ATEMPO.sk