A somorjai Csali is ott van a Fölszállott a páva döntőjében

Csali Gyermek Néptáncegyüttes

A zsűri döntése nyomán a somorjai Csali Gyermek Néptáncegyüttes, Erdélyi Luca, a Sarjú Banda és Molnár Bence, míg a közönség szavazataival a Mérai Cifra Néptánccsoport jutott tovább a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor első középdöntőjéből, amelyet pénteken élőben közvetített a Duna televíziócsatorna.

A zsűri elnöke Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a Nemzet Művésze; tagja Timár Böske táncművész, a Csillagszeműek művészeti igazgatója; Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa; Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes; Kocsis Enikő Harangozó-díjas táncművész, a Fitos Dezső társulat művészeti vezetője és Berecz István, az első Fölszállott a páva győztese, kétszeres aranysarkantyús táncos volt.

A műsorban 6-14 éves fiatalok négy kategóriában mutathatják meg tehetségüket: külön versenyeznek az énekes szólisták és énekegyüttesek; a hangszeres szólisták és zenekarok; a táncos szólisták és táncospárok; valamint a néptáncegyüttesek.

A továbbjutók mellett az első középdöntőben szerepelt a hangszeres szólisták és zenekarok között Ivánovics Viktor és a pusztinai csángó Bálint Róbert, az énekes szólisták és énekegyüttesek között Veres Hunor és Marton Bendegúz, míg a táncos szólisták és táncospárok között a szécsényi gyermekpáros, Poór Mária és Szuszai Hunor, valamint Makula Zoltán, és Bognár Adrián.

Az MTVA, valamint a Hagyományok Háza negyedszer megrendezett tehetségkutatójában a két, egyenként 12-12 produkciót felvonultató középdöntőt követően december 16-i döntőben választják ki kategóriák győzteseit.

Fölszállott a páva élő adását Novák Péter és Morvai Noémi vezette.

aTEMPO.sk / MTI