Szőke Nikoletta és Gájer Bálint estje - Győri Tavaszi Fesztivál

Győri Tavaszi Fesztivál 2019-ben is - részletes program

2019. március 27-én, szerdán folytatódik az idei Győri Tavaszi Fesztivál. Színes kulturális programokkal, köztük színházi előadásokkal, koncertekkel, kiállításokkal, tematikus városnéző sétákkal és könyvbemutatóval várja közönségét. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Program

Március 27. (szerda)

19.00 Bernstein 100 - Szőke Nikoletta és Gájer Bálint estje Vaskakas Művészeti Központban

Leonard Bernstein a XX. század egyik legjelentősebb, mai napig nagy hatású zeneszerzője. Karmester, zongoraművész, a West Side Story, Peter Pan, Candide és még számos világszerte ismert és rajongott musical szerzője, valamint a New York filharmonikusok vezetője volt. A musicalek mellett maradandót alkotott a balett, az opera, a kamarazene és a filmzene műfajaiban is. A 2018-as év születésének 100. évfordulója, melyről a világ számos pontján megemlékeztek. Ennek apropójából készül a magyar jazz- és könnyűzene két népszerű előadója, Szőke Nikoletta és Gájer Bálint egy különleges műsorral, melyben a szerző legismertebb dalai jazzes köntösben szólalnak meg élvonalbeli hazai zenészek kíséretével.

A koncerten elhangzanak Bernstein legismertebb melódiái: a Maria, a Somewhere, a Some Other Time (West Side Story) vagy az I Am Easily Assimilated (Candide) duettek és szólószámok formájában. A dalok között a mesterrel is találkozhat a nagyérdemű, ritkaságnak számító videó bejátszásoknak köszönhetően.

Nikoletta művészetére akkor figyelt fel az ország, amikor 2005-ben megnyerte a Montreux Jazzfesztivál keretében rendezett nemzetközi jazzénekversenyt, sőt ő lett a közönségdíjas is. 2012-ben Junior Prima Díjjal tüntették ki. Itthon és külföldön állandó teltházas fellépője a jazzkluboknak, fesztiváloknak, már 7 nagylemeze jelent meg a világ számos országában.

Bálint, a mai magyar "Swing'n Pop" zenei stílus meghonosítója és vezéralakja egy tehetségkutatóban vált országosan ismertté. Fonogram-díjas előadó, eddig három nagylemeze jelent meg itthon, közel 10 éve járja az országot saját formációival.

Közreműködik

Farkas Zsolt – zongora
Barcza-Horváth József – nagybőgő
Gyárfás Attila – dob
Puskás Csaba – trombita
Lakatos Soso Sándor – szaxofon
Korb Attila - harsona

Belépő: földszint 3500 forint, erkély 3200 forint

 

Március 28. (csütörtök)

17.00 Kokopelli Jazz Matiné - Jazz Koncertek Gyerekeknek a Generációk Háza Művelődési Központ Színháztermében

Interaktív gyerekkoncertek, gyerekvilág központú jazz szerzemények, közös zenélés és éneklés a gyerekekkel, hangszerbemutató, improvizáció és hangszersimogató.

Interaktív, játékos előadás, elsősorban a 3-10 éves óvodás, kisiskolás gyermekeknek. A koncerten gyerekvilág központú szerzemények szerepelnek, a gyerekekkel közös éneklés, zenélés és improvizáció, mindez a jazz hangzásvilágából merítve. Igényes és tartalmas kikapcsolódás, mind mondanivalójában, pedagógiailag és zeneileg egyaránt.

A gyerekek a koncert alatt folyamatos interakciókkal, mozgásos feladatokkal, ritmusjátékokkal, szerepjátékokkal és különféle kreatív feladatokkal vesznek részt az aktív folyamatban. Az előadás része néhány rövid hangszerbemutató is, a koncert után pedig „hangszersimogatóra” várjuk az érdeklődő gyerekeket.

A zenekar tagjai

Vörös Niki - ének
Strausz Eszter - fuvola, szoprán szaxofon
Sélley Szabolcs - alt szaxofon
Varga Nóra- harsona
Vörös László - zongora
Bögöthy Ádám Viktor - bőgő
Cseh Balázs – dobok

Belépő: 1500 forint

 

Március 29. (péntek)

17.00 Körforgás – Dr. Félhelyes Erzsébet kamarakiállítás a Képkeretező Művészgalériában

Köszöntőt mond: Csurák Erzsébet

“A mese a mindenség kulcsa. A lélek ajtaján kopogtat." - írta Jung.

Mesére mindenkinek szüksége van. Gyermekkorban elvitathatatlan a mesék jelentősége, hisz gazdagítják a gyermekek szókincsét, fantáziáját, segítik a személyiség fejlődését.

Mesékre felnőttként is vágyunk, hisz jólesik néha egy kis varázslat, időutazás, kiszakadni a kézzel fogható, tapintható valóság keretei közül. Győrben él és alkot Félhelyes Erzsébet, aki alkotásaival egy igazi mesevilágba kalauzol el bennünket. Évek óta csodálom gyönyörű képeit, melyek szépségükkel, bájukkal jó érzéssel töltik meg, beragyogják a lelket, s fényt hoznak a mindennapokba.

Erzsébet így vall magáról:
“...mint mindenki más, gyermekkoromtól rajzolok. A késztetés az önkifejezésre, az önkifejezés ezen formájára természetesen adta magát: számomra nem lehet más, csupán a színes ceruza. Ez az eszköz lehetőséget ad a meséim végső finomítására, a színek számtalan árnyalására, az álmaim szárnyalására. Tárgya a természet, a fák, a madarak, a picinyke élőlények világa. Ők mesélnek nekem, és én ezeket a meséket adom tovább.”

Képeinél érdemes kicsit tovább időzni, belefeledkezni a részletekbe, kincset keresni, titkokat kutatni. Egy gyermek szemével… hisz a mese Te Magad vagy, ott belül, abban a világban, amibe csak Te látsz bele.

A kiállítás ingyenesem látogatható április 3-ig, hétköznap 09.00 - 12.00 és 13.30 - 16.30-ig.

 

19.00 Firenzei álom - a Preludio Trio Band koncertje a SZE Egyetemi Hangversenytermében

Extravagáns olasz dallamok Nápolytól Firenzéig, koncertmozaik a belcantotól a nápolyi dalok és olasz filmzenék hangulatos világáig…

Az olasz zeneirodalom remekeiből művészi igényességgel összeállított „crossover”- mozaik népszerű belcanto áriákat, varázslatos dél-olasz hangulatot árasztó, autentikus nápolyi- és más, ikonikus olasz dalkülönlegességeket kínál közönségének…

A műfajmozaik felcsendülő darabjait egyedülálló kompozícióvá a zeneművészek sziporkázó fantáziajátéka és legendás Oscar-, Golden Globe- és Grammy díjas olasz filmzenék olykor megindító, máskor izgalmasan virtuóz előadása fűzi.

Giorgio Casciarri, a már fiatalon komoly karriert elért, nemzetközi pódiumokon - köztük a Milánói La Scala és a New York- i Metropolitan színpadán - operaszerepeiben sikert és elismerést kivívott nagyszerű tenor, bravúros interpretációjával felejthetetlen élményt nyújt a koncert során.

A több kontinensen és Európa – szerte, így a magyar közönség előtt is ismert és rendkívül kedvelt, művész-világban elismert Denis Biancucci zongoraművész és Gentjan Llukaci hegedűművész ezúttal is az együttzenélés örömét sugárzó, csillogó játékával bűvöli el a közönséget, és fantáziadús műfaji feldolgozásaival közreműködik a Trió-produkció nagyszerű tenor-énekesének magával ragadó művészi alakításában.

Tagok

Giorgio Casciarri - operaénekes, tenor
M° Denis Biancucci - zongoraművész, zenei vezető
Gentjan Llukaci - hegedűművész

Belépő: 1500 forint

 

Március 31. (vasárnap)

10.00 - 16.00 A hímes tojás napja - hímes tojás kiállítás és vásár a Generációk Háza Művelődési Központban

A Tavaszi Fesztivál keretében újra megrendezzük a Hímestojás kiállítást és vásárt.

Az ország különböző vidékeiről érkeznek a Népművészet Ifjú Mesterei, Népi Iparművészek, és bemutatják nekünk tájegységük jellegzetes motívumaival díszített tojásait. Megcsodálhatjuk a sárközi, gyimesi és moldvai csángó motívumokkal megírt tojásokat, de lesz itt patkolt, áttört, levélrátétes és különféle növényi színezőanyaggal festett tojás is! A látogatók hasznos ötleteket kaphatnak a tojásfestéshez, a vállalkozó kedvűek ki is próbálhatják a különféle technikákat.

A játszóházban elkészülhetnek a húsvéti ünnep díszei, az érdeklődők Bakó Ildikó tojásfestő népi iparművész segítségével festhetnek tojásokat.

Program

10.00 - 16.00 Hímestojás kiállítás és vásár
Kirakodóvásár kézművesek portékáiból az udvaron (szalma, levendula, kékfestő, mézeskalács, textília, kerámia)

10.00 - 16.00 Húsvéti játszóházak (tojásfestés, mézeskalácssütés, húsvéti dekorációk készítése)

Kiállítók

Kóczánné Ács Szilvia Győr
Huszákné Czencz Marietta Báta
Csizy Istvánné Balatongyörök
Pállné Gyulai Orsolya Budapest
Bakó Ildikó Takácsi
Csordás Csabáné Szombathely
Pillerné Marton Emőke Budapest
Kiss Kálmán Kaposvár
Lőrincz Edit Győr
Kovács Zoltánné Keszthely
Kerling Alajos Komáros
Eszenyi Magdolna Révkomárom
Gajdos Zsuzsa Szombathely

A belépés díjtalan.

 

Április 1. (hétfő)

19.00 Így szerettek ők – Irodalmi koncert-színház a Vaskakas Művészeti Központban

Nyáry Krisztián Így szerettek ők címmel megjelent irodalmi szerelmes könyvei az elmúlt évek legnagyobb könyvsikerének számítanak, amit a szakmai elismerések mellett az olvasóközönség nem szűnő érdeklődése és szeretete is bizonyít. Mindkét kötet negyven magyar író, illetve művész híres szerelmi történeteinek kevésbé ismert vagy elfeledett részleteire irányítja a figyelmet. A képes etűdök az érzelmeket és eseményeket feldolgozó művek mellett eredeti dokumentumok – levelek, naplórészletek, fényképek – segítségével hozzák közelebb a szereplőket az olvasóhoz.

A produkció jelentős magyar írók különleges párkapcsolati történeteit álmodja színpadra szcenírozott formában: kiváló színművészek tolmácsolásában, megzenésített versek élő zenei kíséretével, vetítéssel. A zenés irodalmi időutazás során, melynek házigazdája maga a szerző, Nyáry Krisztián, olyan írók magánéletébe nyerhetünk bepillantást, mint Babits Mihály, Szabó Lőrinc, Ady Endre, Heltai Jenő, József Attila vagy Weöres Sándor. A szépirodalmi szövegek, személyes dokumentumok és a Kaláka népszerű zenéi által megelevenedő történetek az érzelmek titokzatos világába kalauzolnak bennünket.

Előadók: Gryllus Dorka, Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Simon Kornél
Közreműködik: Nyáry Krisztián és a Kaláka
Az együttes tagjai: Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs, Becze Gábor

Dramaturg: Hevesi Judit
Díszlettervező: Szolga István
Jelmeztervező: Dőry Virág
Asszisztens-ügyelő: Tóth-Gábor Anna
Rendező: Kőváry Katalin
Producer: Bán Teodóra
A Szabad Tér Színház produkciója.

Belépő: földszint 3500 forint, erkély 3200 forint

ATEMPO.sk