A Magyar Kultúra Napja a Szőttessel Martonvásáron

A Magyar Kultúra Napja a Szőttessel Martonvásáron

2020. január 18-án, szombaton 17.00 órától a Magyar Kultúra Napjának megünneplése alkalmából ünnepi műsort rendeznek a martonvásári Brunszvik - Beethoven Kulturális Központban.

A színpadon a Magyar Örökség Díj-al kitüntetett, 50 éves pozsonyi Szőttes Kamara Néptáncegyüttes és a helyi Százszorszép Táncegyüttes. A program táncmulatsággal zárul, ahol zenél a Szőttes Zenekar.

A belépés díjtalan. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

A helyi Százszorszép Táncegyüttes és a felvidéki Szőttes Kamara Néptáncegyüttes egy közös színpadi műsorral kápráztatja el a közönséget.

A két csapat munkássága több esetben összecseng: mindkét együttest évekig vezette -s ezzel meghatározta szellemiségét- Németh Ildikó és Szabó Szilárd. Mindegyik csoportot az alázat, az autentikus szellemiség jellemez mind a táncban, mind a koreográfiákban.

2009-óta Gémesi Zoltán, az egykori százszorszép-es táncos egyengeti a Szőttes útját, olyan fantasztikus helyszínekre eljuttatva őket, mint Ausztrália, Új-Zéland, Argentina, Uruguay.
2016-ban a Külhoni Magyarságért Díjat érdemelte ki az együttes.

A közel másfél órás programban helyet kapott a Martonvásári Művészeti Iskola Nagymalom csoportja is, akik a Százszorszépek utánpótláscsapataként lépnek színpadra.

Ugyancsak ebben a programban kerül újra bemutatásra a frissen, kiemelt arany minősítést elnyert Eleki joc is, a Százszorszép Táncegyüttes bemutatásában.

Kuriózumként, ez az este ad lehetőséget arra is, hogy bemutatkozzon a Százszorszép Táncegyüttesből újraalakult formáció is, akik Szabó Szilárd vezetésével dolgoznak hétről hétre az Együttes 2019. évi, 40 éves jubileumi összeállása óta, töretlen lendülettel.

S, ha már vendégünk a Szőttes, tiszteletükre életre hívunk egy erdélyi szőttesekből álló kiállítást is Pletser Tamás gyűjteményét bemutatva.

Az élmény nem ér véget a színes színpadi virtussal, egy gyors átrendezést és frissítőt követően, kezdetét veszi a közös táncmulatság a régi barátságokat és a közös kultúrát őrizve.

 

Program

17.00 Erdélyi szőttesek - kiállítás megnyitó
18.00 Körön Kívül - színpadi műsor
20.00 Táncmulatság hajnalig

A színpadi programot összeállította: Gémesi Zoltán és Endrődi Anna Sarolta.
Zenél: Szőttes Zenekar (táncházban is)
Dekoráció: Kása Róza

ATEMPO.sk